Klamydia & Mykoplasma - Kombotest för män

Klåda? Flytningar? Jobbigt att kissa? Kan vara klamydia / mykoplasma.
1 2 3 4 5
(3.7/5) Baserat på 7 betyg.
369 SEK /st
(Exklusive moms 295 SEK)
Artnr: A-4

Beskrivning

Engångs självtest för Klamydia & Mykoplasma

Känner du igen något symtom? Flytningar från urinröret Mellanblödningar Smärta nedtill i magen Urinrörsinflammation Svider när du kissar Män testar sig med ett urinprov som som skickas till laboratorium för analys. Provtagningsmaterial och instruktioner finns i paketet.

Varför ska du testa dig för både klamydia och mykoplasma?
Jo, för Klamydia har många likheter med könssjukdomen mykoplasma. Båda smittar vid oskyddat sex och kan ge symptom som sveda när man kissar, flytningar och klåda. I många fall ger de inte några symtom alls vilket gör att du inte märker av infektionerna. Båda måste behandlas - men med olika antibiotika. Det säkraste sättet att undvika komplikationer och undvika spridning är därför att testa både klamydia och mykoplasma samtidigt. Och det är precis vad vi erbjuder med detta kombinerade självtest. Enligt smittskyddslagen I Sverige lyder Klamydia under smittskyddslagen, vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om du lämnat ett positivt självtest. När du varit hos läkaren meddelar han/hon oss att sjukvården tar över ansvaret för smittskydd och behandling. Om något sådant meddelande inte inkommer skickas ytterligare två påminnelser till dig, en efter tre veckor och en efter fem veckor. Vid uteblivet svar efter sju veckor anmäls du till Smittskyddsenheten i det landsting som du tillhör (enligt 4 kap. 7 § SmL).

Vad ska jag göra om jag har klamydia eller mykoplasma?
Om du har klamydia eller mykoplasma är det viktigt att du får behandling. Det är viktigt att man testar sig och detta kan man göra tidigast en vecka efter smittillfället. De ska behandlas med olika antibiotika så det är viktigt att testa dig för båda. Du måste själv kontakta sjukvården och boka en tid för test och behandling, t ex hos vårdcentral, ungdomsmottagning eller STD-mottagning. Du får då svar efter ca 1 vecka. Du kan även testa hemma med Dynamic Codes säkra självtester och svar inom 2 dagar. Skulle du testa positivt får du även hjälp med E-recept inom 24 timmar efter att du fått ditt provsvar via samarbeten med vården. Klamydia och mykoplasma, eller misstänkt klamydia och mykoplasma, ska behandlas så fort som möjligt med antibiotika för att undvika komplikationer. Eftersom de sällan visar symtom är det lätt att man smittar andra utan att man vet om det. Enligt smittskyddslagen är du skyldig att omedelbart söka läkarvård om du vet eller misstänker att du är smittad av klamydia. Även partners måste undersökas och behandlas. Skulle du testa negativt för klamydia bör du ändå testa dig för mykoplasma.

Vad är klamydia?
Klamydia är en könssjukdom som orsakas av en bakterie, Chlamydia trachomatis. Det är den vanligaste rapporterade könssjukdomen i Sverige och smittar vid oskyddat sex. Ofta får man inga symptom alls och många märker därför inte av att de har klamydia. Klamydia har många likheter med könssjukdomen mykoplasma.

Vilka symptom har klamydia?
Många, både kvinnor och män, som är infekterade med klamydia har inga symtom alls, men kan ändå föra smittan vidare. Eventuella symtom av klamydia kommer 1-3 veckor efter att du blivit smittad. Kvinnor kan få sveda när de kissar, flytningar från underlivet och smärta nedtill i magen. Klamydiabakterier kan också ligga vilande under lång tid för att sedan plötsligt ge besvär eller leda till komplikationer.

Vad kan obehandlad klamydia leda till?
Obehandlad klamydia bör betraktas som allvarligt då det kan leda till att äggledarna blir inflammerade och så pass skadade att man senare kan få problem att bli gravid.

Vad är mykoplasma?
Mykoplasma är en könssjukdom som orsakas av bakterien mycoplasma genitalium. Mykoplasma har många likheter med klamydia och smittar vid oskyddat sex. Precis som vid klamydia märker många inte av att de har sjukdomen eftersom man ofta inte får några symptom alls. De senaste åren har mykoplasma blivit allt vanligare i Sverige och kallas ibland ”den nya könssjukdomen”. Många känner dock inte till den; i en undersökning från RFSU, där ca 500 kvinnor och män tillfrågades, kände endast 12 % till könssjukdomen mykoplasma.

Vilka symptom har mykoplasma?
Många, både män och kvinnor, som är infekterade med mykoplasma har inga symptom alls, men kan ändå föra smittan vidare. Eventuella symptom liknar de som erhålls vid en klamydiainfektion det vill säga kvinnor kan få sveda när de kissar, flytningar från underlivet och smärta nedtill i magen.

Vad kan obehandlad mykoplasma leda till?
Det finns studier som visar att en obehandlad mykoplasmainfektion hos kvinnor kan orsaka livmoderhals-, livmoder- och äggledarinfektion vilket i värsta fall kan leda till problem att bli gravid.

Vad ska jag göra om jag har klamydia eller mykoplasma?
Om du har någon av de två könssjukdomarna bör du få behandling. Du måste själv kontakta sjukvården och boka en tid för behandling, t ex hos vårdcentral, ungdomsmottagning eller STD-mottagning. Båda könssjukdomarna bör behandlas så fort som möjligt med antibiotika (olika typer av antibiotika beroende på vilken bakterie det gäller) för att undvika komplikationer. Eftersom mykoplasma och klamydia sällan ger några besvär är det lätt att man smittar andra utan att veta om det. Får man ett positivt svar för någon av bakterierna bör man därför alltid kontakta eventuella partners.

Vilket ansvar har vi och du gentemot smittskyddslagen?
Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om du lämnat ett positivt testsvar. När du varit hos läkaren meddelar han/hon oss att sjukvården tar över ansvaret för smittskydd och behandling. Om vi inte får något sådant meddelande skickar vi två påminnelser till dig, en efter tre veckor och en efter fem veckor. Om vi efter sju veckor ännu inte fått meddelande från läkare anmäls du till Smittskyddsenheten i det landsting som du tillhör (enligt 4 kap. 7 § SmL). Vad ska jag göra om testet visar negativt för klamydia och mykoplasma men problemen kvarstår? Om ditt prov är negativt och symtomen kvarstår eller om du ändå misstänker att du är smittad, bör du kontakta läkare för undersökning på vårdcentral, ungdomsmottagning eller STD-mottagning. Tänk också på att besvären kan ha andra orsaker än klamydia och mykoplasma.

Hur smittar klamydia och mykoplasma och hur kan jag skydda mig?
Det vanligaste sättet att bli smittad är genom samlag utan kondom, när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Det gäller även vid anala samlag och oralsex. Bakterien lever bara inuti levande celler och smittar därför inte genom handslag, bastubad, kläder, handdukar eller toaletter. Det är viktigt att alltid skydda sig mot klamydia och mykoplasma. Ett bra sätt är att använda kondom. Även om du haft klamydia eller mykoplasma tidigare, så kan du få det igen.

Var finns instruktionerna för hur jag tar provet?
Provtagningsinstruktioner finns på den flik som omsluter provförpackningen. Fliken öppnas på sidan av paketet där det står ”Instruktioner Öppna här!”. Hur skickar jag in provet? När provet ska skickas in till laboratoriet rivs instruktionsfliken bort längs perforeringen och provförpackningen, som är adresserad och frankerad, används som returförpackning. Du får ditt svar efter 24 timmar (vardagar) efter att provet inkommit till laboratoriet genom att ange din personliga kod på Dynamic Code´s hemsida.

Artnr: A-4

Lager & Leverans

Lagerstatus: 1 st i lager för omgående leverans

Nedladdningsbara dokument

Recensioner

Lämna ett omdöme

Omdöme (0)

Andra varor från samma fabrikat

 • Den där spruckna vita huden som flagnar? Det kan vara fot- eller hudsvamp. Mi...
  324 SEK
 • Har du missfärgade naglar? Smulas de sönder? Du kan ha nagelsvamp. Köp testet...
  324 SEK
 • Vill du veta om du är gravid redan nu och inte vänta på mensen? Med detta tes...
  56 SEK
 • Hög kolesterolhalt kännes och syns inte förrän man får följdsjukdomar. Testa ...
  186 SEK