2017-11-20

Hallux Valgus är den vanligaste fotåkomman hos vuxna och är vanligare hos kvinnor än män. Hallux (stortå) valgus (utåtförskjutning) betyder att stortån är snedställd. Stortåns ände trycks mot andra tån och ibland ligger dessa två tår omlott, med den andra tån ovanpå den stora. Samtidigt blir leden mellan första mellanfotsbenet och stortån vinklad inåt, vilket gör framfoten bredare. Hallux Valgus leder famför allt till smärta och kan även leda till artros.

Varför Hallux Valgus uppstår är okänd. Smala och trånga skor uppges ofta som den stora boven, men om detta är den enda orsaken vet man faktiskt inte med säkerhet.
Dock förekommer tillståndet främst hos kvinnor och nästan aldrig hos barfotabefolkning. Viss ärftlighet finns. Hos barn och tonåringar förekommer så kallad juvenil Hallux Valgus, som beror på att ett ben i stortån är inåtvinklat mot de andra tårna. Den primära orsaken är en felvinkel av skelettet vilket sedan leder till sekundära förändringar. Dessa patienter är huvudsakligen unga tonårsflickor, som har problem med skor och som får besvär i samband med exempelvis idrottsutövning.

Hallux Valgus kan du själv lindra genom att använda en stadig sko med gott om plats för foten. Det kan också vara bra att tänka igenom hur din dag kommer att se ut och välja skor därefter. I de flesta fall behöver man inte söka hjälp hos läkare för hallux valgus, eftersom det brukar räcka med att använda bra skor med gott om utrymme för foten. Du kan även använda speciella förband som finns för att lindra vid Hallux Valgus.

 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: