2017-07-03

Åderbråck är symtom på att klaffsystemet som skall hjälpa blodet till djupa venerna och vidare upp till hjärtat har börjat svikta. I vanliga fall pumpas blodet från de ytliga venerna till de djupa med hjälp av klaffsystemet som fungerar ungefär som backventiler i ådrorna. Blodådror som ligger nära huden saknar ett skyddande muskellager och blir lätt utvidgade. När klffsystemet i ådrorna sviktar pumpas blodet blir trycket i venerna högt och då uppstår åderbråcket.

Har du statisk belastning av benen i ditt arbete (går och står mycket) tillhör du en utsatt grupp. Under graviditet påverkar hormoner bl. a. ledband, hud och blodkärl, så att de blir mer eftergivliga och töjbara än normalt. Venerna vidgas därför lätt till åderbråck. Den stora livmodern trycker också på venerna så att ventrycket i benen blir högt. Detta bidrar ytterligare till utveckling av åderbråck och bensvullnad.

Symtom på att klaffsystemet börjar svikta kan vara att:

  • benen och/eller fötterna känns tunga och stumma.
  • nenen och/eller fötterna svullnar.
  • kramper i benen på eftermiddagen eller kvällen.


Vad kan du göra själv?

Genom att använda den så kallade muskelpumpen i benen, "trampa symaskin" med fötterna. Lägg benen högt när tillfälle ges. Sitt inte med benen i kors, det hindrar cirkulationen. För att ytterligare underlätta cirkulationen bör du även använda en kompressionsstrumpa som hjälper ådrorna att motstå det höga tryck som bildas när du sitter, står och går mycket. Kompressionsstrumpan påskyndar blodflödet i venerna mot hjärtat och förebygger och lindrar åderbråck och svullnader.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: