2017-02-03

Vid nagelsvamp sker en förtjockning av nageln och den kan även smulas sönder. I många fall ger det inte några besvär utan är mer ett kosmetiskt problem. I vissa fall kan förtjockningen dock leda till att nageln trycker ner i nagelbädden och orsakar smärta.

Om nagelsvamp

Nagelsvamp orsakas i många fall av att trådsvampar, dermatofyter, angriper nageln. Dermatofyterna tillhör vanligen fyra arter inom släktena: Trichophyton, Microsporum och Epidermophyton. T. rubrum är den vanligaste arten och står för 75-90% av fallen i Skandinavien. Tånagelsvamp förekommer hos upp till 10 % av den vuxna befolkningen i Sverige. Det är vanligt att man får återkommande infektioner.

Vårt test detekterar arten Trichophyton rubrum samt andra arter inom släktena Trichophyton, Microsporum och Epidermophyton.

Vilka symtom ger nagelsvamp?

Vid nagelsvamp sker en förtjockning av nageln och den kan även smulas sönder. I många fall ger det inte några besvär utan är mer ett kosmetiskt problem. I vissa fall kan förtjockningen dock leda till att nageln trycker ner i nagelbädden och orsakar smärta. Förändringar av naglar kan dock i hälften av fallen ha andra orsaker än nagelsvamp, t.ex. psoriasis, eksem eller skador pga. för trånga skor.

Vad ska jag göra om jag har nagelsvamp?

Lindriga angrepp på enstaka naglar kan behandlas med receptfria läkemedel som appliceras på nageln. Vid svåra angrepp som ger besvär kan receptbelagda mediciner behövas. Behandlingen pågår ofta under lång tid, 6-12 månader, och är endast effektiv i ungefär hälften av fallen.

Vad kan jag göra för att undvika nagelsvamp?

Man kan minimera risken att drabbas av nagelsvamp genom att bl.a. använda luftiga skor och strumpor i naturmaterial. Tvätta fötterna och torka noggrant, samt byt strumpor varje dag. Undvik även att gå barfota i allmänna utrymmen t.ex. i simhallar.

Smittar nagelsvamp?

Dermatofyter kan smitta både genom direktkontakt eller indirekt kontakt, t.ex. via golvet i duschutrymmen. Smitta kan även ske vid kontakt med djur.

Allvarliga svampinfektioner

Ibland kan svamp infektera olika organ i kroppen, till exempel lungorna, tarmen, urinvägarna och hjärnan. Det kallas invasiva svampinfektioner och kan vara allvarligt.

Risken för invasiva svampinfektioner ökar om ditt immunförsvar är försämrat. Det kan till exempel vara om du har en sjukdom som cancer, hiv eller dåligt kontrollerad diabetes. Detsamma gäller om du har fått ett organ transplanterat eller behandlas med cytostatika. Risken ökar också om du får dialys, har brännskador eller har genomgått en stor operation.

Ett vanligt symtom är feber. I övrigt kan symtomen vara diffusa och beror på vilket organ som är infekterat.

Taggar: Självtester

    Varor som nämns i nyheten

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur: