Artiklar, tips & råd

Totalt 124 poster
Sida 3 av 4
1 2 3 4
2015-12-08

Det går till viss del att ångra sig eller lägga till varor i en lagd beställning, förutsatt att vi inte har hunnit att hantera beställningen. 

Det som kan sätta lite käppar i hjulet för att lägga till eller plocka bort artiklar beror på ditt val av betalningsalternativ. Om du exempelvis köper något och betalar via Klarna, då har du ingått ett avtal med Klarna och då får inte vi göra några förändringar då avtalet gäller mellan dig och Klarna. Som sagt, vissa förändringar går att göra i en lagd beställning, i andra fall gör vi helt enkelt om hela beställningen. Vill du lägga till/plocka bort något från din beställning kontaktar du oss så hjälper vi dig.

0 kommentar(er)
2015-12-07

Förutom rökpartiklar så detekterar brandvarnaren även partiklar som damm, pollen, vattenånga osv. Om brandvarnaren är placerad på en plats där damm kan blåsa upp eller en plats med mycket drag kan den ge falsklarm.

Hur du undviker falsklarm:

 • Om brandvarnaren är dammig, rengör den genom att dammsuga utvändigt längs öppningarna. Använd plastmunstycke för att undvika risk för statisk elektricitet. Du kan även lyfta på locket för att komma åt bättre, detektionskammaren sitter därunder och det är den som behöver rengöras.
 • Om brandvarnaren är placerad för nära en ljuskälla eller liknande med elektromagnetiska fält, välj en ny placering.
 • Om brandvarnaren är placerad där det finns risk för kraftiga temperatursvängningar, välj en ny placering.
 • Om brandvarnaren är placerad i luftdrag, exempelvis nära ett fönster eller dörr, välj en ny placering.
 • Om brandvarnaren är placerad nära vattenånga från badrum, tvättstuga och liknande når den, välj en ny placering.
0 kommentar(er)
2015-11-12

Efter graviditet och förlossning liksom när du blir äldre får du en försvagad bäckenbottenmuskulatur, vilket kan leda till urinläckage och inkontinensproblem. Knipkulor tränar och stimulerar vaginans muskler och bäckenbottenmuskulaturen och du får lättare att hålla tätt. 

Tänkt på att alltid använda glidmedel för att underlätta införandet av knipkulor.

För tips och råd om hur just du ska träna bäckenbotten kan du prata med din gynekolog, urolog, barnmorska eller liknande. De kan även ge dig tips på vilken vikt och storlek du bör ha på knipkulorna samt hur du ska använda dem.

0 kommentar(er)
2015-11-09
Vi rekommenderar att du packar din väska utifrån arbetssättet "RICE".
0 kommentar(er)
2015-09-22

Här erbjuds du ett brett sortiment av möbler för din vårdcentral, väntrum, sjukhusavdelning, hemsjukvård eller liknande. Vi kan hjälpa dig med allt från rostfria rullvagnar till sängar m.m. Behöver du hjälp att hitta rätt möblemang för just dina behov, kontakta oss så hjälper vi dig.

Ladda ner avdelningen för möblemang.

0 kommentar(er)
2015-09-09

Manuell provtagningsstol med artikelnummer 27557 levereras monterad och klar. Det enda du behöver göra själv är att sätta dit armstöden. 

Provtagningsstolen har justerbara armar i höjdled. En stabil och snygg provtagningsstol tillverkad av ovala, runda och fyrkantig metallram. Ramen är belagd med vit epoxi. Madrasserad av polyuretanskum täckt av blått konstläder. Båda materialen är brandsäkra klass 1 IM. Justeringen av rygg- och fotstöd är synkroniserad och sköts med hydraulik och handtaget för att höja sänka sitter bakom ryggstödet. De fyra fötterna går att justera höjden om underlaget inte är helt rakt.

0 kommentar(er)
2015-09-08

Du kan själv välja om du vill ha ditt paket skickat med Posten till din brevlåda eller med Schenker till ett utlämningsställe nära dig. Vi skickar med helt vanliga bruna vadderade brev eller med en vanlig kartong beroende på storlek av levernas.

Som avsändare anges Akutbutiken.se  på alla våra leveranser. Vi är mycket måna om våra kunders integritet och du behöver inte oroa dig för att någon information eller innehåll i ditt paket ska offentliggöras på något vis. 

0 kommentar(er)
2015-08-18

Vitala parametrar, eller vitalparametrar är mätvärden som kontrolleras vid medicinsk bedömning för att bedömma kroppsfunktionen. Enbart vitala parametrar räcker dock inte för att diagnostisera en patient, detta är betydligt mer komplext och kunskapskrävande och därför fokuserar vi här på de vitala parametrarna, som är:

 • Puls
 • Blodtryck
 • Andningsfrekvens
 • Saturation
 • Temp
 • Blodsocker
 • Medvetandegrad


Inom vården, framför allt inom prehospital sjukvård, kontrolleras vitala paramterar kontinuerligt för att se trender och variationer över tid. Vid olika sjukdomar eller trauma varierar viktighetsgraden för vilka parametrar som är viktigast. Dock bör samtliga parametrar ändå kontrolleras.

Puls = hjärtats (slag) kontraktioner/sammandragningar räknat under 1 minut = hjärtfrekvensSlagvolymen = blodmängd som pumpas ut i blodbanan då hjärtat kontraherar. Slagvolymen påverkas av volym och frekvens. Normal pulsfrekvens ligger inom 50-100 slag/minut. Under 50 = Bradykardi, över 100 = Takykardi. När puls kontrolleras bör man även kontrollera rytm och kvalité. Finns extraslag, är pulsen regelbunden eller oregelbunden. Känns pulsen fyllig, tunn eller svag.

Blodtrycksmätning är faktiskt inte så enkel som många tror. För att få "rätt" värde bör patienten vila i minst 5 minuter, benen ska inte vara korsade, armen ska vara avslappnad och handflatan vinklad uppåt, armen ska vara i samma nivå som hjärtat, rätt manschett ska användas, inga kläder mellan manschett och arm, niga stasande kläder ovanför manschetten. Aldrig blodtrycksmätning på opererad arm såsom borttagna lymfkörtlar, AV-fistlar eller liknande. 

Andningsfrekvens, eller respiratorisk frekvens är antalet andetag under en minut. Informera aldrig patienten om att du ska räkna andetaget! Andningsfrekvens mäts i vila och normal frekvens för vuxen är mellan 10-18 andetag/minut. Barn har högre frekvens och det finns skalor som anger normal frekvens för olika åldrar. En normal andningsfrekvens ska vara jämn, djup och ej ansträngd. 

Syresättningen mäts med saturationsmätare. En ung frisk individ har cirka 97% i saturation, men värdet sjunker med åldern. Värden under 90% har på sikt en skadlig inverkan på kroppen och värden under 70% är potentiellt livshotande. En alltför hög oxygenhalt i inandningsluften och vävnaderna kan också vara skadlig.

Temp ger viktig information om en persons tillstånd, bidrar till att ange omvårdnadsbehov samt anges effekterna av den medicinska behandlingen. Vid mätning bör man mäta Kärntemperatur = inre kroppstemperaturen brösthålan, bukhålan och huvudet. Kärntemperaturen är relativt konstant oavsett omgivningens temperatur. Kärntemperatur varierar mellan 34-38 grader och tempen kan varieramellan olika individer samt påverkas av ålder, hormonella orsaker samt fysisk aktivitet.

Blodsocker - P-glukos är en viktig parameter, framför allt hos patienter som har ett förändrat beteende. Normalt värde för P-Glukos anges oftast till 4,0 till 6,0 mmol/L. Variationer i P-glukos är vanligast hos diabetiker, framför allt sänkt värde. Förhöjt värde kan dock ske hos icke diabetiker och det kan då handla om en kraftig infektion, hjärtinfarkt, någon sjukdom som påverkar hormoner från binjurar eller hypofysen eller en sjukdom i bukspottskörteln eller levern. En del läkemedel kan även höja värdet. Diabetes och andra anledningar till förhöjt eller lågt P-glukosvärde är komplext och kan ge många olika symtom.

Medvetandegrad kan anges i ett antal olika skalor och enklaste sättet är att ange om patinten är:

 1. Alert (riktar fulla uppmärksamhet mot det som är väsentligt i vår omgivning och är beredda att reagera snabbt)
 2. Nytillkommen förvirrad
 3. Reagerar på tilltal
 4. Reagerar på smärta (tryck på bröstet, nagelbädd, under örat vid käken, i pannan)
 5. Reagerar ej

 

2015-08-14

Montera din nya hjärtstartare från Zoll AED Plus

Att starta hjärtstartare Zoll AED Plus första gången är väldigt enkelt, dock finns det några saker som kan va bra att tänka på. Så fort du har satt in batterierna i din apparat kommer den att berätta för dig vad du ska göra. Vi rekommenderar dig ändå till att titta på instruktionsfilmen från Zoll. 

Tycker du att något är krångligt eller har du några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig. Lycka till med din nya hjärtstartare.

 

https://youtu.be/FLx8TruQLEo

 

0 kommentar(er)
2015-08-13

Vissa saker finns inte i webbutiken, men vi kan säkert hjälpa dig i alla fall. Här kan ladda hem hela sortimentet med hjälpmedel, rullstolar, rollatorer m.m. Behöver du hjälp är du välkommen att kontakta oss. Vi gör allt vi kan för att du ska hitta det du behöver.

Klicka här för att se hela sortimentet med hjälpmedel.

0 kommentar(er)
2015-08-12

Har du genomfört ett köp i Akutbutiken.se mot faktura via Klarna kan du själv enkelt flytta förfallodatum på din faktura. Logga in "Mitt Klarna", där kan du själv hantera dina fakturor.

0 kommentar(er)
2015-08-12

Hur lång tid skall Burn-Free ligga på en brännskada?
På små lokala brännskador kan kompresserna ligga på upp till ca 3-4 timmar. Undvik att använda mycket större storlekar på kompresser storleken på själva brännskadan. Är brännskadan större än 10% av kroppsytan (på barn gäller 5 %) skall behandlingstiden förkortas ju mer utbredd skadan är för att eliminera risken för hypotermi (avkylning). Vid utbredda brännskador bör de kompresserna avlägsnas redan efter 10 minuter och max 30 minuter.

Kan Burn-Free användas på alla grader och omfattningar av brännskador?Burn-Free kan användas som Första Hjälpen på alla brännskador(ej kemiska) oavsett djup och omfattning. Varför skall man inte använda Burn-Free på kemiska brännskador? Kemiska brännskador måste måste totalt saneras från den kemiska substansen innan en behandling med Burn-Free kan möjliggöras. Detta gäller framförallt alkaliska brännskador där vattenbaserade produkter som Burn-Free förvärrar skadan. För att undvika misstag avråder vi bestämt från behandling med Burn-Free på alla typer av kemiska brännskador.

Kan Burn-Free användas på små barn?
Ja Burn-Free kan användas på små barn. På små lokala brännskador kan
kompresserna ligga på upp till ca 3-4 timmar. Undvik att använda mycket större
storlekar på kompresser än storleken på själva brännskadan. Är brännskadan större än 5% av kroppsytan skall behandlingstiden förkortas ju mer utbredd skadan är för att eliminera risken för hypotermi (avkylning). Vid utbredda brännskador bör kompresserna avlägsnas redan efter 10 minuter och max 30 minuter.

Kan Burn-Free användas på alla hudpartier på kroppen?
Ja, Burn-Free kan användas som Första Hjälpen på alla hudpartier. 

Är det farligt att få Burn-Free i ögon, näsa och mun? 
Det är inte farligt att få Burn-Free i näsa eller mun. Man bör dock undvika att få det direkt i ögonen då det kan ge en lätt irritation.

Ett urval av sortimentet från Burn-Free hittar du i Akutbutiken.se

0 kommentar(er)
2015-07-15
Släckmedlet i en skumsläckare består huvudsakligen av vatten. Genom att tillsätta en kemikalie som förändrar vattnets ytspänning kan det användas även mot vätskebränder. Kemikalien påminner om diskmedel och gör vätskan i en skumsläckare svagt löddrande.
 
Mot bränder i fibrösa ämnen fungerar skumsläckaren ungefär som en vattensläckare, fast den kyler glödhärden något effektivare (men fortfarande klarar en nio liters skumsläckare bara att släcka ungefär en hälften så stor brand som en sex kilos pulversläckare). Vid användning mot bränder i till exempel bensin kommer skummet att flyta ut över vätskan och därmed kommer skummet mellan bränslet och flammorna och branden slocknar.
 
Vatten och skum är elektriskt ledande och man bör därför om möjligt se till att dra ur sladden till brinnande elektriska apparater innan man släcker med skum eller vatten. Det finns dock skumsläckare som är godkända för släckning mot brand i elektrisk utrustning upp till 1000 V.
 
0 kommentar(er)
2015-07-15

Detta händer ytterst sällan men tyvärr sker det emellanåt. Det finns två anledningar till att detta har hänt. Antingen har du råkat skriva in fel mejladress när du la din beställning, eller ligger mejlfunktionen i webbutiken nere för tillfället. Ligger mejlfunktionen nere kommer du att att få din orderbekräftelse inom kort. Skulle du ha råkat skriva fel mejladress är det lite värre, då får du inte leveransavisering och är du privatperson och valt att betala mot faktura kommer du inte att få fakturan från Klarna, vilket kan ställa till det för dig med påminnelser med mera.

Om du inte fått din orderbekräftelse till din mejl inom 15-20 minuter efter du lagt din beställning ber vi dig att kontakta oss så löser vi detta. 

0 kommentar(er)
2015-07-07

Analyserna i laboratoriet är ackrediterade enligt ISO/IEC 17025 och granskas av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (SWEDAC). 

Provtagningspaketen är CE-märkta enligt IVD-direktivet 98/79/EC samt delvis under MDD- direktivet 93/42/EEC och därtill tillkommande lagändringar. 

Testen är registrerat hos Läkemedelsverket och finns därmed i EUDAMED-databasen. Rutinerna som berör klamydiatestet är avstämda med Socialstyrelsen. 

Instruktionerna för att ta proven på rätt sätt, att skicka in provet och att hämta ut resultatet är säkra då de har provats ut och anpassats i studier med lekmän. Den metodologiska säkerheten för dessa hälsotest är minst 99,5%. En sammanlagd säkerhet anger vi inte på anlag för övervikt mfl.

Yesno självtester är tillverkade av Dynamic Code. Dynamic Code har rutiner för att svenska klamydiatest är kopplade till Smittskyddslagens krav i samband med klamydiatest och dessa är avstämda med Socialstyrelsen. Alla positiva klamydiafall anmäls till Smittskyddsinstitutet via SmiNet.

Klamydia och Gonorré lyder under smittskyddslagen vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om ditt test är positivt. När du varit hos läkaren meddelar han/hon oss att sjukvården tar över ansvaret för smittskydd och behandling. Om vi inte får något sådant meddelande skickar vi två påminnelser till dig, en efter tre veckor och en efter fem veckor. Om vi efter sju veckor ännu inte fått meddelande från läkare anmäls du till Smittskyddsenheten i det landsting som du tillhör (enligt 4 kap. 7 § SmL).

0 kommentar(er)
2015-07-01

Elektrokardiografi (EKG) är en metod att illustrera hjärtats aktivitet. Med elektroder på bröstkorgen fångar man upp elektrisk aktivitet från hjärtmuskeln och åskådliggör denna som en funktion av tiden i ett diagram som också kallas EKG (elektrokardiogram). 

 ekg

Elektriska potentialer som alstras när förmak- och kammarmyokard de- och repolariserar kan registreras och skönjas med elektroder på huden. Elektrokardiografen förstärker, filtrerar och jämför potentialerna som sedan presenteras på en EKG-kurva. Första vågen på EKG-kurvan är P-vågen och den representerar depolarisation av förmaken. Repolarisation av förmaken syns inte på EKG eftersom den sammanfaller tidsmässigt med kamrarnas depolarisation (QRS-komplexet) som pga den stora kammarmassan dominerar denna fas totalt. Nästa våg är T-vågen som representerar kamrarnas repolarisation. Notera den raka linjen mellan P-vågen och Q-vågen, den avspeglar tidsfördröjningen mellan förmakskontraktion och kammarkontraktion och därmed fördröjningen i AV-noden. Kännedom om dessa vågors uppkomst, utseende samt hur de påverkas vid patologiska tillstånd är fundamentalt för EKG-tolkning. Därför introduceras nu vektorbegreppet.

ekgkomplex

Avspeglar förmakens depolarisation. Den isoelektriska linjen från P-vågens slut till QRS-komplexets början avspeglar impulsfördröjningen i AV-noden. För att bedöma om transmission genom AV-noden är förlångsamad analyserar man PQ-tid, vilken är tiden från förmaksaktivering börjar till kammaraktivering börjar. P-duration och P-vågens utseende kan avslöja om det föreligger anatomiska förändringar i förmaken.

Kammarkomplex (QRS-komplex)

QRS-komplexet (Q-, R- och S-våg) avspeglar kamrarnas depolarisation. Eftersom vänster kammare är betydligt större domineras QRS-komplexet av denne. Även om inte alla tre vågor (Q, R och S) syns i en avledning brukar man kalla komplexet ”QRS-komplex” men termen ”kammarkomplex” är att föredra. QRS-tid uppmäts från början till slut på kammarkomplexet och avspeglar hur snabbt kamrarna depolariseras. Om de depolariseras för långsamt (t ex pga defekta retledningsbanor) blir QRS-komplexen bredare och klumpigare.

J-punkt, J-60-punkt, ST-sträcka, ST-T-sträcka och isoelektrisk baslinje

ST-T-sträckan utgörs av ST-sträckan och T-vågen och är av yttersta vikt vid bedömning av akut ischemi. Vid ischemidiagnostik bedömer man om J-punkten (punkten där kammarkomplex slutar och ST-sträcka börjar) eller J-60-punkten (punkten belägen 60 millisekunder framför J-punkten) är höjd respektive sänkt i förhållande till referensnivån (baslinjen, nollnivån, isoelektriska nivån). Höjd J-punkt eller sänkt J-60-punkt kan tala för akut ischemi. Referensnivån är i första hand slutet av PQ-sträckan och i andra hand TP-sträckan. ST-sträckan motsvarar platåfasen under kammarcellernas aktionspotential (fas 2). Ischemidiagnostik omtalas noggrannare framöver.

T-våg

T-vågen avspeglar den snabba fasen i kamrarnas repolarisation (fas 3) och T-vågsförändringar är vanligt vid en lång rad sjukdomstillstånd, t ex ischemi/infarkt som nämnt ovan. Övergången från ST-sträcka till T-våg skall vara mjuk. T-vågen är vanligtvis något asymmetrisk med en brantare nedgående del.

U-våg & QT-tid

U-vågen är en positiv våg efter T-vågen. Den syns inte hos alla individer men om den föreligger är det oftast i V2-V4. Det är oklart vad som ger upphov till U-vågen. QT-tid avspeglar den totala tiden för kamrarnas aktivering och återhämtning (mäts från början av QRS till slutet på T-vågen).

Källa: ekg.nu

2015-06-16

Priserna i Akutbutiken.se visas exklusive moms. Du kan själv välja om du priserna ska visas exkl eller inkl moms i den vänstra menyn som kommer fram efter att du klickat på någon vara. När du sedan går till kassan visas priser både exkl och inkl moms, fraktkostnader samt den totala summan.

0 kommentar(er)
2015-06-10

Har du använt din Zoll AED Plus hjärtstartare har du möjlighet att utläsa den data som sparats i samband med användningen av hjärtstartaren. Informationen kan vara till nytta för framtida behandling av patienten. Dessutom kan denna information användas för att utvärdera den behandling som utförts.

Gör såhär:
1) Öppna programmet RescueNet Code Review på datorn. Programmet öppnar en tom sida.
2) Placera hjärtstartaren så att den infraröda porten är i samma nivå som den infraröda porten på datorn.
3) Klicka på knappen Upload Case from Infrared i programmet RescueNet Code Review.
4) Håll hjärtstartarens TILL/FRÅN knapp intryckt i 7-8 sekunder.
5) Avvakta tills du hör hjärtstartaren säga Apparaten är OK. En kommunikationslänk har upprättats (kan ta up till 20 sek).
6) I programmet RescueNet Code Review visar en dialogruta hela överföringsprocessen. 
7) Tryck på File – Print – Case – Stripes – OK om du önskar skriva ut data.

Nödvändig utrustning
PC med följande program installerat:
• RescueNet Code Review (från CD eller www.zolldata.com/rescuenet-code-review)
• Microsoft.Net Framework version 1.1 el. 2.0 (från Microsoft Update eller www.zolldata.com/web/download.htm)
• Infraröd port på/från datorn

0 kommentar(er)
2015-06-09
Vi köper din gamla hjärtstartare och du får nedsatt pris på en ny Powerheart G5 från Cardiac Science.
0 kommentar(er)
2015-06-05

Nästan alla möbler, rollatorer, rullstolar, britsar, stolar m.m. levereras omonterade. Med i leveransen ska det alltid finnas en monteringsanvisning, skulle denna fattas så finns det monteringsanvisningar, bruksanvisningar med mera på respektive produktsida i Akutbutiken.se. 

0 kommentar(er)
2015-05-14

Vi kan erbjuda dig en mängd olika typer av anatomiska modeller. De vanligaste förekommande anatomiska modellerna kan du köpa direkt här i webbutiken, men det finns en mängd fler modeller att välja mellan. Hittar du inte modellen här i butiken kan du ladda hem avdelningen för anatomiska modeller i broschyren, här finns ännu fler att välja på.

0 kommentar(er)
2015-05-13

Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat. Har du högt blodtryck ökar risken för framför allt stroke men även för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. I de flesta fall behövs behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket.

Det finns tillfällen då det kan vara motiverat att mäta blodtrycket hemma. Till exempel om du får behandling mot högt blodtryck och själv vill följa upp effekten av behandlingen. Om du är orolig för att du har ett högt blodtryck är det bra att första gången mäta ditt blodtryck hos en vårdgivare (inom Skaraborgs län kan du kontakta www.vårdpåplats.se

Det är viktigt att du mäter blodtrycket på rätt och på samma sätt mellan gångerna, annars kan du få felaktiga värden. Tänk på att födointag, rökning, koffein, stress m.m. kan höja blodtrycket. Kaffe och rökning bör därför undvikas 30 minuter före mätningen.

 

Blodtrycket mäts genom att pumpa upp en manschett runt överarmen. Man mäter sedan vilket tryck i manschetten som hindrar blodet från att passera ut i armen. Det motsvarar trycket inne i blodkärlen.

Blodtrycket anges med två siffror, exempelvis 120/80.

 • Första siffran är övertrycket (då hjärtat drar ihop sig, ”systoliskt” tryck). Det är det högsta trycket i blodkärlen.
 • Andra siffran är undertrycket (då hjärtat slappnar av mellan slag, ”diastoliskt” tryck). Det är det lägsta trycket i kärlen.

Ett utmärkt friskt blodtryck är max 120/80. Det brukar unga, friska och smala personer ha. De flesta i västvärlden har dock högre blodtryck. Det är vanligt hos medelålders och äldre personer, särskilt vid viktproblem. Mellan 120-140 i övertryck och 80-90 i undertryck räknas som ett förstadium till högt blodtryck. Det är inget som behöver behandlas hos i övrigt friska.

 

Högt blodtryck av "vita rockar". Många får högre blodtryck av (omedveten) stress vid sjukvårdskontakter. Detta kallas "white coat syndrom", alltså högt blodtryck av att se vita sjukvårdskläder. Detta problemet är ganska vanligt, hela 10-15% av dem som får diagnosen högt blodtryck efter mätningar på en sjukvårdsmottagning visar sig vid "hemmamätningar" ha normalt tryck. Man behöver alltså inte blodtrycksmedicin, men man får det ofta i onödan.

 

Gå till akutbutiken.se för att se sortimentet av blodtrycksmätare

0 kommentar(er)
2015-05-12

Att vi idag har tillgång till medicinteknisk utrustning, allt från respiratorer till rullstolar – ser vi idag som en självklarhet och en förutsättning för en väl fungerande hälso- och sjukvård. Men den medicinska tekniken medför också en del risker. Även om föreskrifterna angående medicinteknisk utrustning i huvudsak riktar sig till hälso- & sjukvård uppmanar vi alla användare att anmäla eventuella fel och brister till oss. 

0 kommentar(er)
2015-05-12

Om du har fått en påminnelse trots att du redan betalat beror det troligtvis på att betalningen varit sen. För alla betalningssätt förutom Klarna kontaktar du oss direkt. Handlade du med Klarna hänvisar vi dig direkt till Klarna. Om du handlat med Klarna Du kan alltid förlänga betaltiden med 10 dagar genom att logga in på Mitt Klarna. Där kan du även lägga till kalenderpåminnelser eller betala dina fakturor med ett klick. Om du upplever att en påminnelse är felaktig vill vi gärna att du kontaktar oss så att vi kan reda ut vad som har hänt.

Kontakta Klarna vid fakturafrågor:

Öppettider Klarna kundservice

Telefon: 08-120 120 10

0 kommentar(er)
2015-04-15

All utrustning som finns i Akutbutiken.se är godkänd för att användas inom hälso- & sjukvård i Sverige. Utrustning som kräver CE-märkning är märkt. Vill du veta vilken klass en specifik vara tillhör samt se dokumenten för CE-märkningen är det bara att be om detta så skickar vi information till dig.

Här kommer information om vad CE-märkning innebär och nedanstående text är från Vårdhandboken

Märkning

[Medicintekniska produkter]

CE-märkning

Bild som visar symbolen för CE-märkning

CE-märkning är en information, i första hand till de ansvariga myndigheterna, att kraven i föreskrifterna är uppfyllda. Alla medicintekniska produkter som inte är specialanpassade, egentillverkade eller avsedda för klinisk prövning ska vara CE-märkta för att få släppas ut på marknaden.

CE-märkningen innebär att tillverkaren har tillverkaransvaret. Det betyder dock inte att ett anmält organ alltid har godkänt produkten eller att produkten har en viss kvalitet eller prestanda. Ansvaret för att produkten överensstämmer med produktkraven ligger alltså på den tillverkare som sätter CE-märket på produkten. Anmält organ (Notified body): nätverk inom EU av oberoende organisationer med kompetens att bistå och övervaka tillverkarnas arbete med att verifiera de produkter som sätts på marknaden uppfyller de regler som gäller inom EU.

Fyra klasser för CE-märkning av medicintekniska produkter

Medicintekniska produkter delas in i fyra klasser, nämligen I, II a, II b och III. Klassificeringen bygger på de risker som patienten kan utsättas för på grund av en produkts konstruktion, tillverkningssätt eller användning. Faktorer som bedöms vid klassificeringen är bland annat användningstid, om produkten är invasiv eller ej och om den avger energi till patienten. En enkel regel är att bedömningen görs av tillverkaren när det gäller klass I-produkter och i samarbete med ett anmält organ vid högre klasser.

För samtliga produkter krävs att bedömningen dokumenteras i form av försäkran, förklaring, tekniskt underlag, typintyg med mera.

Klass I

Produkter i den lägsta riskklassificeringen, klass I, är ofta de enklaste produkterna och även den största gruppen.

Tillverkaren försäkrar att produkten uppfyller de väsentliga kraven och upprättar en teknisk dokumentation och en försäkran som ska bevaras i minst fem år. Försäkran om överensstämmelse mot väsentliga krav lämnas till Läkemedelsverket. Om produkten har en mätfunktion eller är fabrikssteriliserad ska dock ett anmält organ granska tillverkningsprocessen vad gäller mätfunktionen och steriliteten.

Klass II a

Klass II a kräver bedömning av ett anmält organ (tredjepartsbedömning) ur vissa aspekter. Här kan tillverkaren välja mellan två alternativ:

 1. Tillverkaren intygar själv att produkten uppfyller de väsentliga kraven. Det anmälda organet certifierar och godkänner varje exemplar och/eller batch eller godkänner kvalitetssystemet för produktion och/eller slutprovning.
 2. Det anmälda organet bedömer och godkänner tillverkarens totala kvalitetssystem.

Klass II b och klass III

Produkter i klass II b och klass III har en hög riskpotential och ska alltid bedömas av ett anmält organ. Tillverkaren kan välja mellan två alternativ:

 1. Det anmälda organet bedömer och godkänner tillverkarens totala kvalitetssystem.
 2. Det anmälda organet typprovar produkten och kontrollerar och godkänner varje exemplar och/eller batch eller godkänner kvalitetssystemet för produktion eller slutprovning.

För riskklass III ska det anmälda organet även göra en konstruktionsgranskning och bekräfta att den är säker.

CE-märkning enligt EMC-föreskrifterna

Produkter kan vara CE-märkta enligt andra författningar än det medicintekniska direktivet, till exempel enligt maskindirektivet eller EMC-direktivet.

Direktivet innebär att produkten ska uppfylla krav för elektromagnetisk immunitet och elektromagnetisk emission, vilket innebär att produkten dels inte får störas av andra produkter, dels inte får skicka ut för hög elektromagnetisk strålning så att den stör andra produkter.

Observera att en produkt som är CE-märkt enligt det medicintekniska direktivet även ska uppfylla kraven för EMC när den marknadsförs.

Märkning

Produkternas displayer och inställningsfunktioner bör vara överskådligt placerade så att funktionen lätt kan förstås. De ska också vara märkta med svensk text och/eller lämpliga symboler. Observera att detta också gäller förpackningar för engångsmaterial.

Märkning av signallampor

Färgen på kontroll- och signallampor ska följa direktiven för CE-märkning.

Röd = Fara = Fara eller felfunktion som kräver omedelbart ingripande.

Gul = Uppmärksamhet = Uppmärksamhet eller försiktighet krävs.

Grön = Säkerhet = Säkert tillstånd och avsedd funktion.

Andra färger = Annan betydelse än fara.

Prov eller lån av medicintekniska produkter

Vid upphandling och inköp av medicintekniska produkter kan det vara lämpligt att först prova eller låna produkten för att utvärdera om den är lämplig för den tänkta uppgiften. Vid ett sådant prov eller lån måste ett avtal tecknas mellan företaget och huvudmannen/verksamheten/enheten. Produkten måste också säkerhetskontrolleras innan den tas i drift.

Produkten bör märkas med texten "Produkt under utprovning - kontrollerad av medicinsk teknik".

Klinisk prövning

I underlaget för försäkran från tillverkaren för en CE-märkt medicinteknisk produkt ska det ingå en klinisk utvärdering. Syftet är att visa att produktens kliniska nytta inte står i missförhållande till dess sidoeffekter när den används för avsett ändamål och på föreskrivet sätt. Utvärderingen ska baseras på kliniska data som hämtas från relevant vetenskaplig litteratur och/eller kliniska prövningar.

Klinisk prövning ska endast genomföras när nödvändiga uppgifter om produktens prestanda, säkerhet och kliniska nytta inte kan erhållas på annat sätt än att pröva produkten på människa. Samtidigt gäller att klinisk prövning kan vara nödvändig oavsett produktens riskklassificering. Prövningen ska anmälas till Läkemedelsverket. Klinisk prövning kan även genomföras på redan CE-märkt produkt för att kunna utöka/ändra produktens avsedda användningsområde. 

0 kommentar(er)
2015-04-15

I Akutbutiken finns ett antal olika kompressionslindor och det är viktigt att veta vilken linda man ska använda till vad. Använder man fel linda på fel sätt kan man förvärra problemet avsevärt. Nedanstående text är från Vårdhandboken. OBS! Vårdhandboken är ett kunskapsstöd för vårdpersonal. Är du icke professionell vårdutövare bör du konsultera din sjuksköterska eller läkare för råd.

 

Venösa bensår

[Sårbehandling]

Bensår definieras som ett sår nedanför knäet som inte har varit läkt under de senaste sex veckorna. I definitionen inkluderas även fotsår.

Fastställ orsak till bensår

Orsaken till bensåret ska alltid fastställas av läkare eftersom diagnosen styr den fortsatta behandlingen.

Svårläkta sår på benen kan ha en rad olika orsaker. Vanligast är venös insufficiens, men såren kan också bland annat bero på arteriell cirkulationsstörning, vaskulit och diabetes.

I vissa fall kan såret bero på en malignitet som kan vara primär eller ha utvecklats i ett svårläkt sår.

Venösa bensår

Venös insufficiens är den vanligaste orsaken till bensår. Venös insufficiens kan orsakas av djup trombos eller svaghet i klaffsystemet i underbenets ytliga vener, oftast i de så kallade perforantvenerna.

Första tecknet på venös insufficiens är underbensvullnad som minskar vid högläge. Underbenseksem, framför allt kring ankeln som förorsakas av den venösa stasen/vävnadsödemet (staseksem), kan också vara en tidig markör.

Så långt det är möjligt ska venös insufficiens behandlas.

Motverka ödem

Det viktigaste med behandlingen är att motverka ödem genom kompressionsbandagering av benet. Intermittent kompressionsbehandling med så kallad pumpstövel är också effektivt för att reducera ödemen.

Lindriga benödem kan behandlas med stöd- eller kompressionsstrumpor. När bensår har uppkommit bör benen lindas av en person med nödvändig kunskap.

Kompressionsbehandling ska alltid kombineras med råd till patienten om högläge och/eller fysisk aktivitet.

Kompressionsbandagering

viktigt.gif

Mät ankeltryck och systoliskt armtryck samt räkna ut ankelarmtrycksindex innan benet lindas.

 • Patienter med ankeltryck under 80 mm Hg eller med ett ankel/armtryckindex under 0,8 ska inte lindas utan ordination.
 • Om patienter med ankel/armtryckindex under 0,7 ordineras lindning ska försiktighet iakttas. Använd en kortsträcksbinda.
 • Vid låga ankel/armtrycksindex rekommenderas alltid kortsträcksbinda

Patientens smärta ska respekteras. Smärtan kan markera artärproblem. Om patienten har ont av lindningen kan detta vara ett varningstecken och antyda arteriell cirkulationsstörning.

0 kommentar(er)
2015-04-14

För att få registrera dig i Housegards trygghetsgaranti måste du vara minst 18 år. Trygghetsgarantin gäller för brandsläckare som har varumärke Housegard eller Firephant och är köpta i Sverige, Norge, Finland eller Danmark och som använts där. Du kan bara registrera brandsläckare som är köpt inom de senaste 6 månaderna. Spara alltid kvittot. Garantin gäller då den använts vid brand. För att garantin ska falla ut ska du därför kunna styrka att du drabbats av brand. Housegard kan därför komma att begära att du uppvisar en kopia på ditt försäkringsärende som styrker att du utsatts för brand samt en bild på den Housegard brandsläckare som använts för att släcka branden. Trygghetsgarantin gäller i fem år från inköpsdatum av i branden använd Housegard brandsläckare. Trygghetsgarantin gäller dig som senast datum för brandtillfället har registrerat dig för Housegard trygghetsgaranti på Housegards hemsida www.housegard.com. Garantiansvaret är begränsat till värdet av en motsvarande brandsläckare och ersättningen utgår med en ny brandsläckare av samma eller likvärdig typ.
Housegard/GPBM Nordic AB förbehåller sig också rätten att ändra villkoren för trygghetsgarantin. Ändringen träder i kraft i samband med att denna kommunicerats på www.housegard.com, där senaste villkoren alltid finns. Vi har rätt att dra in eller avsluta din registrering i Housegard trygghetsgaranti om Housegard finner det skäligt vid misstanke om otillåten användning eller missbruk av Housegards tjänster. Önskar du avsluta ditt medlemskap kan du kontakta Housegard kundservice på email info@housegard.com .

 

Informationshantering

Housegard/GPBM Nordic AB behandlar personuppgifter i enlighet med personuppgiftslagen (PUL). När du registrerar dig för Housegard trygghetsgaranti godkänner du att dina personuppgifter sparas och behandlas. Uppgifterna kommer inte att lämnas eller säljas till utomstående. Syftet med Housegard/GPBM Nordic ABs behandling av personuppgifter är att administrera insamlade uppgifter samt kunna erbjuda dig erbjudanden. Du har rätt att utan kostnad en gång per kalenderår begära att få information om behandling av dina uppgifter och du kan när som helst begära rättning av felaktiga uppgifter eller anmäla att du inte vill ha direktreklam.  Begäran och rättelse skall skickas till Housegard kundtjänst på emailadress: info@housegard.com eller GPBM Nordic AB, Kundtjänst, Argongatan 2B, 431 53 Mölndal, Sverige. 

0 kommentar(er)
2015-04-13

Orsaken kan vara att hjärtstartaren har förvarats i felaktig temperatur. Det är vanligt under vintertid. De rekommenderade temperaturgränserna är 0-50 C. Många gånger har man lämnat hjärtstartaren i ett fordon över natten. På morgonen märker användaren att enheten piper och ger ett felmeddelande att ”underhåll krävs”. Man kan då enkelt avhjälpa detta genom att förvara din Powerheart G5 inom normala lagringstemperaturgränser, felet kommer då upphöra vid nästa självtest. Man kan även manuellt åtgärda det med hjälp av diagnostikläget. Viktigt att veta är att hjärtstartaren fortfarande kan utföra en räddning även om detta underhållsmeddelande anges.


Läs mer i snabbinstruktionerna, Quick Tips, om G5 för mer information om hur du avhjälper felet, eller se diagnostikläge, meddelanden i avsnittet Felsökning i din Powerheart® G5 AED användarhandbok. För ytterligare frågor eller funderingar, kontakta oss.

0 kommentar(er)
2015-04-08

Första Hjälpen innebär hjälpåtgärder som omedelbart måste vidtas på plats för att upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner eller hindra vidare skadeutveckling. Detta innefattar även ögonspolning.

Hjälputrustningen på arbetsplatser bör vara anpassad till de risker som finns i verksamheten, antalet anställda och gällande myndighetskrav.

Arbetarskyddsstyrelsen kräver att: ”Vid alla arbetsställen skall i tillräcklig omfattning finnas utrustning för första hjälpen. Utrustningen skall vara anpassad efter riskerna i verksamheten. Den skall vara varselmärkt med skylt och vara lätt att komma åt.”

 

0 kommentar(er)
2015-03-24
Artikel publicerad i Dagen Medicin 2015-03-04.
0 kommentar(er)
2015-03-24

Högst sannolikt beror det på att de inte är programmerade korrekt. Gå igenom programmering steg för steg.

 • Montera batterierna, försäkra dig om alla batterier är vända med rätt polaritet.
 • När batterierna är monterade, testa varje brandvarnare för sig genom att trycka på testknappen.
 • Ta bort gammal programmering från varje brandvarnare.
 • Välj en brandvarnare som huvudenhet och programmera den ihop med varje brandvarnare i systemet.
 • Testa systemet.
 • Om en brandvarnare fortfarande inte fungerar skall produkten ersättas med en ny. 
0 kommentar(er)
2015-03-16

Här kan du olika filmer om Zoll AED Plus.

 

 

0 kommentar(er)
2015-03-11

Ja, man ser på effektivitetsklassen hur bra en släckare är.

Exempelvis 43A.
Siffran visar på vilken effektivitetsklass släckaren har, ju högre siffra, desto bättre är släckaren på att släcka den angivna typen av brand.


Bokstaven anger vilken typ av brand släckaren är lämpad för, A – bränder i organiska material som trä, papper, textiler, B – vätskebränder som olja, bensin, målarfärg, C – gasbränder och F – Frityrbränder.

0 kommentar(er)
2015-03-11

För att vi ska vara helt säkra på att följa Läkemedelsverkets lagstiftning gällande sprutor och kanyler har vi valt att endast sälja denna utrustning till registrerade vårdgivare. Vid inköp av sprutor och kanyler kräver vi således en kopia på din registrering innan vi levererar varorna.

Lagstiftningen om sprutor och kanyler syftar till att förhindra att de används för att injicera narkotika eller dopningsmedel. Vid köp av sprutor och kanyler för andra ändamål än medicinska är åldersgränsen 20 år och privat införsel tillåts om den sker för medicinskt bruk eller annat lovligt ändamål.

Lagstiftningen gäller för sprutor och kanyler som kan användas för injektion i människokroppen genom huden.

Den som säljer sprutor och kanyler ska inte sälja varorna om det finns misstanke att dessa kan komma att användas vid missbruk av narkotika eller dopningsmedel. 

0 kommentar(er)
2015-03-11

Akutbutiken.se är anslutet till Klarna Checkout. Klarna Checkout gör det enkelt, flexibelt och tryggt för dig att handla på nätet. Genom att besvara ett par frågor identifierar du dig enkelt och du kan välja den betalmetod som passar dig bäst. Längst upp på kassasidan kan du välja om du handlar som privatperson eller företagare. Klarnas kassa anpassar sig då efter det och rätt information efterfrågas.

En finess med Klarna Checkout är att vi skiljer på köp och betalning. Först bekräftar du ditt köp och sedan väljer du hur du vill betala. Vilka betalsätt som erbjuds dig kan variera från butik till butik, men också beroende på vår kreditbedömning. De vanligaste betalningsmetoderna är dock faktura, delbetalning, kort, banköverföring eller annan direktbetalning. Allt är lika säkert. Om du vill kan du koppla en PIN-kod till Klarna Checkout.

För mer information hänvisar vi dig till Klarna

0 kommentar(er)
2015-03-10
Knipövningar hjälper till att minska besvären om du har svårt att hålla dig när du är kissnödig, eller att hålla tätt när du anstränger dig. Träningen kan också användas för att förebygga besvär eller för att komma i form efter en förlossning.
0 kommentar(er)
2015-02-11

Akutbutiken säljer ett antal olika fabrikat av hjärtstartare. Har du problem med en hjärtstartare från någon av de tillverkare vi arbetar kan vi hjälpa dig. De hjärtstartare som säljs i Akutbutiken.se köps in antingen via generalagent i Sverige, i de fall där ingen generalagent finns, sker inköp direkt från tillverkare. Detta innebär att tillverkarens garanti går genom oss till dig som kund. Likaså, har du köpt en hjärtstartare från en annan "auktoriserad återförsäljare" i Sverige kan vi ändå hjälpa dig med garantiärendet. 

I stort sett alla hjärtstartare i Sverige finns registrerade hos den svenska återförsäljaren. Detta medför att handeln med stulna hjärtstartare minimeras. Alla svensksålda hjärtstartare är spårbara till vem som äger den. Därför bör du som säljer den vidare även meddela den återförsäljare du köpt den ifrån vem som nu äger den.

Hur kan det bli problem?
Det finns nu ett antal olika webbutiker som säljer hjärtstartare till svenska kunder men företaget som säljer hjärtstartaren ligger i ett annat land, trots att det finns en svensk generalagent som "äger" den svenska marknaden. I dessa fall kanske inte den svenska generalagenten stå för några som helst garantier och då kan kanske inte vi som återförsäljare heller kan hjälpa till. 

Vi lyfter just denna fråga nu då det har uppstått en del situationer angående just hjärtstartare och problematiska ärenden angående vem som äger garantiärendet.

Summa summarum: Va frågvis när du handlar, du har rätt att få svar på alla dina frågor.

0 kommentar(er)
2015-02-10

Här hittar du vårt sortiment av undersökningsutrustning för veterinärer. Ladda ner avdelningen här.

0 kommentar(er)
2014-12-18

Sköter du ditt stetoskop från Littmann på rätt sätt kommer det att hålla i många år.

Skölj inte av ditt stetoskop eller liknande, det räcker att torka av det med fuktig trasa och 70% alkohol. Öronoliverna kan med fördel avlägsnas från byglarna, då är det betydligt lättare att rengöra dem.

Slangen på Littmann stetoskopen är tillverkade av PVC (polyvinylchloride), dessa kan stelna vid långvarig hudkontakt. Undvik därför att bära ditt stetoskop runt halsen, försök i alla fall att hänga stetoskopet utanför krage eller liknande för att undvika hudkontakten. Undvik också att förvara ditt stetoskop i extrem kyla eller värme, undvik också kontakt med kemikalier såsom olika lösningar eller oljor.

Behöver du reservdelar till ditt Littmann stetoskop kan vi hjälpa dig med detta.

Om ditt stetoskops akustiska återgivning tycks försämrad, försök med följande åtgärder:

Korrekt riktning på öronbyglarna: Alla Littmann stetoskop har anatomiskt designade öronbyglar som gör att öronoliverna pekar mot öronkanalen. Innan du sätter i öronoliverna i öronen, håll upp stetoskopet framför dig så att byglarna pekar ifrån dig.  Då öronoliverna sitter i dina öron skall de peka framåt. Allas öronkanaler är inte lika. Om öronoliverna satts i rätt och det ändå inte känns bekvämt, och den akustiska återgivningen inte förbättrats, ta tag i öronbyglarna och justera till en bekväm passform. Om stetoskopet vänds åt fel håll kan detta leda till en dålig akustisk tätning och i vissa fall kan ljudet blockeras ut helt och hållet.

Rätt passform hos öronoliverna: Det är viktigt att öronoliverna har rätt storlek för just dina öron och att de används rätt. Detta är speciellt viktigt vid användande av mjuktätande öronoliver. Om de mjuktätande öronoliverna är för stora för användaren kan de pressas ihop och ljudet får svårare att passera. Liknande problem kan uppstå om oliverna är för små.

Kan det vara något som blockerar ljudet?: Om stetoskopet ofta ligger i en ficka eller om det inte rengjorts på länge är det möjligt att smuts eller damm kan ha fastnat någonstans i bröststycket, slangen eller öronoliverna. Detta kan hindra ljudet från att passera. Regelbunden skötsel kan förhindra detta.

Är stetoskopet lufttätt?: För att kroppsljud ska kunna föras från patienten till den som lyssnar utan att ljudet ändras eller reduceras i styrka krävs det att stetoskopet är lufttätt hela vägen. Om detta inte är fallet kan det bero på att slangen inte sitter på ordentligt, att den har sprickor i sig eller att delar av bröststycket sitter löst.

Är det dubbelsidiga bröststycket vänt åt fel håll?: Vid användande av ett stetoskop med dubbelsidigt bröststycke måste detta roteras runt för att byta mellan klock- och membranläge. Detta betyder att  när membran sidan är öppen så är klocksidan stängd och tvärt om. 

0 kommentar(er)
2014-07-21

iHealth trådlösa produkter med blåtandsanslutning för iPad, iPhone, iPod och Android gör det enkelt att mäta flera värden.
iHealth MyVitals App ger dig möjlighet att hantera alla dina hälsodata med egna diagram, statistik, trender m.m.
Denna unika applikation spårar förhållandet mellan olika parametrar såsom blodtryck, blodsocker, vikt, kaloriintag och aktiviteter.
Kompatibel med alla Apple- och Android-plattformar. Inkluderar en gratis iHealth Cloud-tjänst.
iHealth MyVitals App finns i: GB, FR, IT, ES, DE, NL, GR, HU, PT, RO, RU, TR, JP, KR, CN, AR.
Produktpaket och manuell på 8 språk (GB, FR, IT, ES, DE, PT, NL, GR). Alla produkter har 2 års garanti.

En del produkter från iHealth hittar du i webbutiken. Hittar du inte du vill ha, kontakta oss. Vi kan hjälpa dig med alla artiklar från iHelath. Klicka här för att se samtliga artiklar från iHealth.

0 kommentar(er)
Totalt 124 poster
Sida 3 av 4
1 2 3 4