Artiklar, tips & råd

Totalt 124 poster
Sida 2 av 4
1 2 3 4
2017-01-17
Om du på något sätt har ett rörelsehinder kan en rullstol hjälp dig i vardagen och att kunna följa med på aktiviteter och att ha ett socialt liv.
0 kommentar(er)
2017-01-12

Du kan kontakta oss på ett antal olika sätt. Välj det som passar dig bäst:

Telefon: 010-101 41 41
Mejla till oss: kundservice@akutbutiken.se

Öppettider i webbutiken: Dygnet runt, året runt.
Öppettider i vår lagershop: Se Facebook.

Vi svarar på telefon så mycket vi kan, mejl försöker vi svara på så fort som möjligt oavsett dag. 

0 kommentar(er)
2017-01-11

Svalgtuber används vid ofri luftväg orsakad av sänkt muskeltonus hos en medvetslös person.

För att mäta ut rätt storlek på svalgtuben mäter man från tandraden till käkvinkeln.

För in svalgtuben i sidoläge eller helt upp och ner. Rotera den till rätt håll samtidigt som svalgtuben förs ner. Avbryt vid kräkreflex.

Upp till skolåldern skall svalgtuben läggas in längs med tungan. Den skall alltså inte vridas i munnen som man gör med vuxna. Barnens gommar är mjuka och kan skadas. 

Du hittar svalgtuber från Guedel i Akutbutiken.se.

 

0 kommentar(er)
2017-01-10
CGS brandsläckare är tillverkad av kvalitetsstål.
2017-01-05
Då behöver du hitta bra sjukvårdsutrustning till bra priser. Detta hjälper vi dig med!
0 kommentar(er)
2017-01-05
Välkommen till Akutbutiken.se, vi kan hjälpa dig med den medicintekniska utrustningen som du behöver.
0 kommentar(er)
2016-12-16
Hjärtstartare Zoll AED Plus med inbyggd HLR-feedback, REAL CPR Help®, mäter och registrerar de utförda bröstkompressionerna och ger dig feedback, vilket hjälper dig att utföra den korrekt.
0 kommentar(er)
2016-12-15

Enligt tillverkaren av vakuumrören bör stasen släppas inom 1 minut. En stas som sitter längre än en minut kan leda till förändringar i koncentrationen av koagulationsprotein i plasma liksom trombocytaktivering vilket kan resultera i felaktiga koagulationsresultat. De flesta landsting, vårdcentraler eller laboratorier m.m. brukar ha PM för korrekt blodprovstagning. 

0 kommentar(er)
2016-12-08
Att vara medveten om att en brand kan bryta ut i hemmet och förbereda sig därefter är en bra början för effektiv brandberedskap. Allt för ofta så nedprioriteras brandsäkerhet i svenska hem och varje år drabbas allt för många av svårt lidande i onödan.
0 kommentar(er)
2016-12-06

Utför du skönhetskorigeringar med Botox eller Fillers -  Använd insulinsprutor från Rays Health & Safety. Sprutorna är uppmärkta med enheter (0-50 enheter) och rymmer 0,5 ml. Nålarna ligger styckeförpackade och är ej toxiska samt pyrogenfria. Sprutorna har fast nål, där nålen är direkt fastsatt på konen. Försedd med ett dubbelskydd, ett lock för nålen och ett lock för kolven, vilket garanterar enhetens sterilitet. Trippelformad nål i rostfritt stål AISI 304.

Köp dina nålar här.

0 kommentar(er)
2016-11-30
Övervikt och fetma beror på flera olika faktorer där gener spelar en stor roll. Generna kan inverka på aptit, ätbeteende, samt hur kroppen påverkas av olika typer av fett i maten. Generna har också betydelse för hur kroppen svarar på träning.
0 kommentar(er)
2016-11-16
En båtbrand är en allvarlig olycka redan i hamnen, men till sjöss kan den få fatala följder. De flesta båtbränder uppstår i samband med tankning. Otäta slangar och kopplingar kan också släppa ut ångor som antänds av gnistor från startmotorn, öppen eld eller rökning. Värmeapparater och tändning av båtspis kan också orsaka brand ombord och man ska därför vara extra försiktig vid användning av dessa.
0 kommentar(er)
2016-11-15
Med en ZOLL AED Plus hjärtstartare har du möjlighet att utläsa den data som sparats i samband med användningen av hjärtstartaren. Informationen kan vara till nytta för framtida behandling av patienten. Dessutom kan denna information användas för att utvärdera den första hjälpen-behandling som utförts.
0 kommentar(er)
2016-10-26
Känner du igen symptomen? Gaser i magen Diarrér Svullen mage Magknip Det kör i magen
0 kommentar(er)
2016-08-17
En ergonomisk sadelstol som hjälper dig att sitta på ett korrekt och avslappnat sätt.
0 kommentar(er)
2016-08-17
Då vill vi hälsa dig välkommen till Akutbutiken.se, vi kan hjälpa dig med all utrustning du behöver för att komma igång med din mottagning.
0 kommentar(er)
2016-08-09
Det finns i huvudsak fyra typer av släckmedel: pulver, skum, koldioxid och vatten. Generellt sker valet av släckmedel utifrån den verksamhet som utförs på platsen, eller utifrån vilka typer av bränder som kan uppstå.
0 kommentar(er)
2016-08-03
Husvagnar och husbilar brinner snabbt, branden är ofta över på bara några minuter. Som campinggäst har du ett ansvar att hjälpa till att minska risken för att en brand uppstår eller sprids. I husvagnen har man ofta en gasspis, det är därför viktigt att kontrollera att gasbehållaren är hel och att alla ventiler etc. ser fräscha ut. Kontrollera också att batteriet ser ut som det ska och se till att alla sladdar är hela.
0 kommentar(er)
2016-07-14

Många hjärt- och lungljud som av olika anledningar är svåra att höra, kan missas även med normal hörsel. Förstärkning kan tillsammans med reduktion av störande ljud, hjälpa dig att höra de ljud du behöver höra.

3M™ Littmann® elektroniskt stetoskop modell 3100 och modell 3200 kan aktivt avhjälpa i genomsnitt 85 % av omgivningsljudet som kan störa auskultationen, utan att eliminera viktiga kroppsljud. Det är mycket mindre risk att missa de ljud du behöver höra i bullriga arbetsmiljöer, 13 % bättre än tidigare modeller.

Om batteriet tar slut, kan det elektroniska stetoskopet fungera som ett mekaniskt stetoskop?
Nej. De elektroniska stetoskopen fungerar inte utan batteri.

Vilket batteri använder stetoskopet?
Littmann stetoskop modell 3100 och modell 3200 har konstruerats för att kunna använda tre batterityper, för att bättre passa dina behov. Använd ett AA-alkaliskt, litium eller NiMH-batteri för att driva ditt elektroniska stetoskop. Som standard används alkaliska batterier. Därför måste du ändra batterityp i det elektroniska stetoskopets inställningar om du tänker använda ett litium- eller NiMH-batteri, för att få en korrekt indikering av batteritid på displayen. Litiumbatteriet är ett icke-uppladdningsbart batteri som rekommenderas för användning i låga temperaturer och som i allmänhet har längre drifttid än ett alkaliskt batteri. NiMH-batteriet är uppladdningsbart (kräver extern batteriladdare).

0 kommentar(er)
2016-07-06

Här kan du se en film om hur refillerna byts ut.

 

0 kommentar(er)
2016-07-05
En kort sammanfattning om brandsläckning och hur brandsläckare fungerar.
2016-06-23
Bilbränder på vägen som inte är anlagda beror oftast på läckande bränsleledningar eller kortslutningar i elsystem. Bilbränder i garage orsakas däremot oftast av t.ex. felaktigt svetsningsarbete.
0 kommentar(er)
2016-06-15
Pulver är egentligen en samlingsbeteckning för en mängd olika salter med olika släckkapacitet. Även om kvalitén varierar är pulver det släckmedel som har bäst släckkapacitet per kg släckmedel. Detta är skälet till varför pulver i många fall är förstahandsvalet när man ska välja handbrandsläckare. 
 
Den stora nackdelen är att pulver smutsar ner. Pulvret är extremt finfördelat och tränger in i alla utrymmen. Man bör därför inte använda pulver i rum med känslig elektronisk utrustning eller annat som kan ta skada. Pulvret leder däremot inte ström vilket medför att man kan släcka bränder i elektriska apparater utan att riskera att skada sig.
 
Pulver som klarar båda sorterna kallas glödbrandpulver och är det bästa valet. Det finns även släckare med särskilt pulver som kan släcka bränder i metaller som litium, magnesium, natrium och aluminium. Pulversläckare finns klassade för olika typer av bränder, till exempel ABC. 
 
Som släckredskap i lägenhet, villa och fritidshus rekommenderas i första hand sexkilos pulversläckare. Pulversläckaren ska vara godkänd enligt SS EN 3-7 och helst med en hög effektivitetsklass, till exempel 43A 233B C eller högre.
 
0 kommentar(er)
2016-06-13

Idag finns ett antal olika blodtrycksmätare som du själv kan använda hemma och du kan genom några enkla steg ta reda på ditt blodtryck hemma. Dock finns det en del att tänka på för att det ska bli rätt. Födointag, rökning, koffein, stress m.m. kan höja blodtrycket. Kaffe och rökning bör därför undvikas 30 minuter före mätningen. Gör din blodtrycksmätning till en rutin med jämna mellanrum, samma tid på dagen etc. Detta för att kunna se en trend över ditt blodtryck. Du bör även fundera över syftet med att mäta ditt blodtryck i hemmet. En anledning kanske är att du själv kan se och följa vilken effekt en läkemedelsbehandling har på blodtrycket, detta kan även ge dig en större förståelse och motivation att fortsätta med behandlingen. Det är också mer bekvämt att mäta blodtrycket hemma och du slipper besöka vårdcentralen för blodtrycksmätning lika ofta. Prata med din läkare om detta är lämpligt i just ditt fall. Tillsammans med din läkare kan ni komma överens om vilka resultat och mål din blodtrycksbehandling ska ge. Vanligt är att ange ett målvärde för blodtrycket. Ett normalvärde brukar sägas vara runt 140/90 millimeter kvicksilver (mmHg). Men när du mäter blodtrycket hemma kan målvärdet vara lite lägre. Det är den lugna hemmiljön och minskade stressen som gör att värdet hamnar lägre vid hemmätning.

Att mäta blodtrycket i hemmet har det gjorts flera internationella studier men för svenska förhållanden är det särskilt viktigt att det statliga organet Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) under 2010 slutfört en utredning som tydligt kommit fram till att hemblodtryck är ett bra alternativ till mottagningsblodtryck och att detta därmed, så att säga, godkänts för t.ex. användande i vården. Rapporten finns att läsa på SBU:s hemsida.

0 kommentar(er)
2016-05-26

Känner du igen symtomen?

 • Flytningar från underlivet
 • Flytningar från urinröret
 • Mellanblödningar
 • Smärta nedtill i magen
 • Urinrörsinflammation
 • Klamydia
 • Mykoplasma
 • Svider när du kissar

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och ganska välkänd. Mykoplasma (mykoplasma genitalium) är nästan lika vanlig men nästan helt okänd (utom i vården förstås).

Det här är ett problem, då båda dessa könssjukdomar orsakas av en bakterie och smittar vid oskyddat sex, vaginalsamlag eller analsamlag. Både män och kvinnor kan smittas.

I många fall får man inga symtom alls och märker inte att man har klamydia eller
mykoplasma. Och inte nog med det, för att bli botad krävs olika antibiotika. Därför är det viktigt att testa sig för båda.

Ett och samma test för både klamydia och mykoplasma

Att inte behandla en klamydia eller mykoplasma infektion, kan få obehagliga konsekvenser och då inte bara att smitta andra. En obehandlad infektion kan hos kvinnor ge äggledarinfektion, som i sin tur kan leda till utomkvedshavandeskap eller nedsatt fertilitet. Män kan få bitestikelinflammation, prostatainflammation, urinledarinflammation och nedsatt fertilitet. Därför är det bästa att testa sig för både klamydia och mykoplasma samtidigt. Och det är precis vad vi erbjuder med vårt kombinerade test, att testa båda dessa könssjukdomar samtidigt.

Köp det kombinerade testet i Akutbutiken.se

Men då är det väl ”standard” att vården testar för båda, eller hur?

Nej, oftast testar man inom vården enbart för klamydia. Om du vill testa dig för mykoplasma får du oftast be om detta specifikt och kanske till och med tjata till dig ett test. Och det är ju inte så enkelt när du inte känner till att mykoplasma finns.

Men varför är det så här?

Svaret är enkelt – pengar! Vården får extra pengar från staten för varje klamydiatest man gör. Det beror på att klamydia lyder under Smittskyddslagen. Mykoplasma lyder inte under Smittskyddslagen och därför får vården betala allt själva. – Enkelt uttryckt, vården tjänar pengar på klamydia-test och förlorar pengar på mykoplasma-test.

Om det finns symtom, vilka är de för klamydia och mykoplasma?

Många, både män och kvinnor, som är infekterade med klamydia eller mykoplasma har inga symtom alls, men kan ändå vara smittade och därmed föra smittan vidare. Eventuella symtom kommer först efter en till tre veckor efter att du blivit smittad. Bakterierna kan också ligga vilande långa tider och sedan plötsligt ge besvär eller leda till komplikationer. 

Klamydia är den vanligaste rapporterade könssjukdomen i Sverige. Klamydia orsakas av en bakterie och smittar vid oskyddat sex, vaginalsamlag eller analsamlag. I många fall får man inga symtom alls och märker inte av att man har klamydia. Både män och kvinnor kan bli smittade. En obehandlad klamydiainfektion kan hos kvinnor ge äggledarinfektion, som i sin tur kan leda till utomkvedshavandeskap eller nedsatt fertilitet. Män kan få bitestikelinflammation, prostatainflammation, urinledarinflammation samt nedsatt fertilitet. Det är viktigt att testa dig!

Klamydia har många likheter med könssjukdomen mykoplasma genitalium vilket innebär att om du inte har Klamydia kan det vara Mykoplasma.

Vad ska jag göra om jag har klamydia eller mykoplasma?

Om du har klamydia eller mykoplasma är det viktigt att du får behandling. Det är viktigt att man testar sig och detta kan man göra tidigast en vecka efter smittillfället. De ska behandlas med olika antibiotika så det är viktigt att testa dig för båda. 

Du måste själv kontakta sjukvården och boka en tid för test och behandling, t ex hos vårdcentral, ungdomsmottagning eller STD-mottagning. Du får då svar efter ca 1 vecka. Du kan även testa hemma med Dynamic Codes säkra tester och svar inom 2 dagar. Skulle du testa positivt får du även hjälp med E-recept inom 24 timmar efter att du fått ditt provsvar via samarbeten med vården. Du ser testet här till höger.

Klamydia och mykoplasma, eller misstänkt klamydia och mykoplasma, ska behandlas så fort som möjligt med antibiotika för att undvika komplikationer. Eftersom de sällan visar symtom är det lätt att man smittar andra utan att man vet om det. Enligt smittskyddslagen är du skyldig att omedelbart söka läkarvård om du vet eller misstänker att du är smittad av klamydia. Även partners måste undersökas och behandlas. Skulle du testa negativt för klamydia bör du testa dig för mykoplasma.

Testa själv!

Du kan köpa Dynamic Codes kombotest hos oss på DynamicHealthCare.se och testa hemma och få svar inom 2 dagar. Har du inte möjlighet att gå till vårdcentralen kan du via DynamicHealthCare även klicka dig vidare till vår samarbetspartner KRY.se, en digital vårdcentral på nätet. Du kan då inom 4 timmar efter att du hämtat ditt provsvar boka en tid med en läkare som hjälper dig vidare med behandling. Detta om det inte föreligger några hinder såsom t ex. allergier för antibiotika eller graviditet. Kostnaden för detta är 300 kr.

Om provet är negativt och symtomen kvarstår eller om du ändå misstänker att du är smittad, bör du testa dig en gång till. Du kan ha klamydia eller mykoplasma utan att några bakterier har hittats vid provtagningen. 

Hur smittar klamydia och mykoplasma och hur kan jag skydda mig?

Det vanligaste sättet att bli smittad är genom samlag utan kondom, när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Det gäller även vid anala samlag och munsex. Bakterien lever bara inuti levande celler och smittar därför inte genom handslag, bastubad, kläder, handdukar eller toaletter.

Det är viktigt att alltid skydda sig mot klamydia. Ett bra sätt är att använda kondom. Även om du haft klamydia tidigare så kan du få det igen. Om du misstänker att du blivit smittad av klamydia kan du enkelt göra ett test hemma genom att beställa ditt klamydiatest.

För att undvika smittspridning eller att infektionen kommer tillbaka bör man inte ha samlag förrän hela behandlingen är avslutad.

Smittskyddslagen

Klamydia lyder under smittskyddslagen, vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om ditt test är positivt. När du varit hos läkaren meddelar han/hon oss att sjukvården tar över ansvaret för smittskydd och behandling. Om vi inte får något sådant meddelande skickar vi två påminnelser till dig, en efter tre veckor och en efter fem veckor. Om vi efter sju veckor ännu inte fått meddelande från läkare anmäls du till Smittskyddsenheten i det landsting som du tillhör (enligt 4 kap. 7 § SmL).

Mer information:

Källa: Dynamic Code

0 kommentar(er)
2016-05-11
PEF kan mätas i flera olika syften, vanligast under utvärdering av läkemedelsbehandling vid obstruktiv lungsjukdom eller liknande. PEF är ett mått på det maximala utandningsflödet och mäts i liter/minut.
0 kommentar(er)
2016-05-02

Varje dag drabbas ungefär 27 personer av hjärtstopp i Sverige. En av dem överlever. Det är alltså ca 10 000 människor per år i Sverige som får plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus där bara ca 500 av dem klarar sig.

Ett plötsligt hjärtstopp innebär helt enkelt att hjärtat slutar slå. Oftast på grund av att det uppstår ett elektriskt kaos i hjärtat och hjärtat mister sin pumpförmåga. Ett hjärtstopp kan ske av flera olika anledningar där hjärtinfarkt är den vanligaste, dock ska man inte blanda ihop ett plötsligt hjärtstopp med en hjärtinfarkt.

En människa som drabbas av ett plötsligt hjärtstopp förlorar medvetandet, pulsen försvinner och slutar att andas. Obehandlat leder detta till döden inom någon minut. Omedelbar hjälp kavs för att öka möjligheterna för att livet ska kunna räddas. Tiden är avgörande för om personen kan räddas till livet och användning av en hjärtstartare är tillsammans med hjärt-lungräddning den viktigaste åtgärden.

Om du misstänker att någon i din närhet drabbats av ett plötsligt hjärtstopp måste du snabbt kalla på hjälp. Ring 112. SOS kommer även att via telefon hjälpa dig med vad som behöver göras med den drabbade människan. Försöka även att få hjälp av andra människor i närheten. Den hjälp du som medmänniska enkelt kan ge någon som drabbats av plötsligt hjärtstopp är hjärt- och lungräddning (HLR). Hlr innebär att du med rytmiska nedtryckningar av personens bröstkorg (bröstkompressioner) upprätthåller den cirkulation som är nödvändig för kroppen och att du eventuellt med konstgjord andning syresätter blodet som cirkuleras.

Korrekt utförd hlr är livsviktigt och av yttersta vikt för den drabbades överlevnad men sällan ensamt tillräckligt för att rädda någon till livet. Det stillastående hjärtat behöver återstartas och för detta behövs en hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare i närheten ökar detta ytterligare chanserna för den drabbade att överleva. Vill du gå en utbildning i hlr, boka din utbildning här.

Hjärtstartare

En hjärtstartare är en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

Hjärtstartare som finns tillgängliga i samhället är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt. Det finns ett flertal olika hjärtstartarmodeller på marknaden men de har närmast samma funktioner och ser förhållandevis lika ut.

Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. I praktiken är det omöjligt att använda apparaten fel. Hjärtstartaren ger tydliga röstinstruktioner på svenska som är lätta att följa.

Kom ihåg att hjärtstartaren protesterar om personen du försöker använda den på inte har drabbats av ett hjärtstopp. Hjärtstartaren känner av detta och levererar bara ström om den känner av det elektriska kaos som är mottagligt för den behandlingen. Detta gör hjärtstartaren till en säker och användarvänlig apparat.

I Akutbutiken finns flera olika modeller av hjärtstartare.

0 kommentar(er)
2016-04-23
I ett garage förvarar man ofta brännbara och lättantändliga vätskor och om garaget sitter ihop med huset är det extra viktigt att ha rätt släckutrustning.
0 kommentar(er)
2016-04-13

Se filmer olika filmer om powerheart G5 från Cardiac Science. 

 

 

 

 

0 kommentar(er)
2016-04-13
Känner du igen symtomen? Flytningar från underlivet Flytningar från urinröret Mellanblödningar Smärta nedtill i magen Urinrörsinflammation Svider när du kissar
0 kommentar(er)
2016-03-01

Vi har många olika akutväskor, läkemedelsväskor m.m. i webbutiken, men vi har inte lagt in alla. Hittar du inte just den väska du vill ha, ladda ner avdelningen för väskor i broschyren här.

0 kommentar(er)
2016-02-16

 

Ha brandvarnare i din bostad

 • Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
 • Placera brandvarnare i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover.
 • Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.
De flesta bränder i bostäder börjar i köket. Ha därför en brandvarnare i närmaste rum intill köket för att få så tidig varning som möjligt, om det börjar brinna i köket.

Ha även brandvarnare i eller intill sovrum för att kunna höra larmsignalen på natten när du sover.

Har du flera våningar i din bostad ska du ha minst en brandvarnare per våningsplan. Om trappor finns i bostaden bör brandvarnare placeras i utrymmet direkt ovanför trappan.

Tänk även på att du ska ha brandvarnare i ditt fritidshus.

Brandvarnarna ska vara CE-märkta. 

0 kommentar(er)
2016-02-10

Vi har fått några samtal om att sadelstolarna är högre än angivna mått. Detta problem är enkelt att åtgärda. Underredet och kolven behöver "pressas" ihop en del. Detta gör du enklast genom att sätta dig på stolen och "hoppa" några gånger så att kolven glider ner i underredet ordentligt. En stol som inte är hoppressad ordentligt kan vara 3-4 cm högre än vad den ska vara. 

Detta gäller ergonomisk sadelstol och ergonomisk sadelstol med ryggstöd

0 kommentar(er)
2016-02-10

HLR-rådets rekommendationer vid inköp av hjärtstartare

HLR-rådet har som mål att sprida kunskap om HLR och öka överlevnaden vid hjärtstopp. Att sprida hjärtstartare i samhället är av största betydelse. Nedanstående råd är HLR-rådets rekommendationer vid inköp av hjärtstartare. Läkemedelsverket har varit remissinstans

- Hjärtstartaren skall följa Svenska HLR-rådets riktlinjer.

- Röstinstruktioner och bruksanvisning ska vara på Svenska

- Hjärtstartaren och nödvändiga tillbehör, såsom elektroder ska vara CE-märkta

- Hjärtstartaren ska ge tydliga instruktioner steg för steg och elektroderna ska visa tydliga instruktioner för appleicering.

- Hjärtstartaren ska uppmärksamma användaren på eventuella fel. Detta innebär i regel att den bör kunna utföra självkontroller av funktion och larma vid fel. Skulle hjärtstartaren inte fungera bör man vända sig till leverantören/ tillverkaren, alternativt läkemdelsverket.

- I vilken miljö ska hjärtstartaren förvaras och användas i, exempelvis kontor, sportanläggning eller utomhus? Behöver apparaten anpassas för att kunna behandla barn? Modellerna skiljer sig åt.

- Priset kan vara avgörande, men se även på driftskostnaden. Jämför inte bara inköpspris utan se även på vad nya batterier och elektroder kostar.

- Ta reda på hur ni kan beställa nya batterier och elektroser.

- Vilken garantitid gäller? Vilken support och service erbjuds av leverenatören över längre tid? Hjärtstartaren bör kunna uppdatera mjukvaran om riktlinjer för behandling ändras.

- Vid köp av hjärtstartare rekommenderas utbildning. Det är viktigt att regelbundet öva hjärt-lungräddning och känna till apparaten som förväntas använda i en hjärtstoppsituation.

- Hjärtstartaren bör vara tydligt utmärkt  enligt HLR-rådets rekommendationer. 

- Hjärtstartaren bör placeras så tillgänglig och synlig som möjligt.

- Kostnadsfri registrering av hjärtstartaren bör ske på hjärtsartarregistret.se i samband med inköp.

Investeringen ni gjort är livsviktig. Meddela därför grannar, besökare etc att ni har en hjärtstartare. På det sättet ökar sannolikheten att den används i händelse av ett hjärtstopp

Du hittar hela dokumentet på HLR-rådets hemsida http://hlr.nu/wp-content/uploads/1-Ink%C3%B6p-av-hj%C3%A4rtstartare-Svenska-HLR-r%C3%A5dets-rekommendation-April-2014.pdf
 

0 kommentar(er)
2016-01-13

Läkartidningen har publicerat en artikel angående tourniqueter och dess plats inom prehospital sjukvård; Amerikanska siffror från konflikter i Vietnam och Somalia anger att 7 procent av dem som dödats i strid enbart hade extremitetsskador. Uppenbarligen var ett traditionellt tryckförband inte tillräckligt effektivt för att stoppa blödningar i extremiteterna. Att korrekt applicera ett tryckförband kan vara nog så besvärligt och inget som den skadade enkelt gör själv. Ett snabbare sätt att åstadkomma temporär blod­stillning är att använda avsnörande förband (tourniquet).

Moderna tourniqueter utvecklades under det första Gulfkriget. Kraven var att de skulle kunna gå att applicera med en hand och garanterat inte lossna. Flera olika modeller som fyller dessa krav har tagits fram och finns på marknaden. Tourniqueter har använts vid många tillfällen och har varit direkt avgörande för att de skadade kunnat föras levande till ett sjukhus. Den ischemi (syrebrist) som skapas nedom skadan kan vara mycket smärtsam och kan över tiden också leda till vävnadsskada/vävnadsdöd. Tidig och effektiv smärtlindring liksom att försöka minimera ischemitiden är därför viktigt.

I Sverige är trauma den vanligaste dödsorsaken före 44 års ålder. Av dem som dör ute på skadeplats avlider minst en tredjedel på grund av blödning. Därutöver kan blödning också avsevärt förvärra tillståndet vid samtidig skallskada. Därför kan ett tidigt korrekt omhändertagande av ett blödningstillstånd vara av avgörande betydelse för överlevnad och minskad morbiditet. Blödning som ger påverkan på blodtryck ute på skadeplats har i en studie på 102 patienter i Stockholmsregionen under åren 2001-2003 framförallt setts efter trafikolyckor, fallskador och efter penetrerande skador från kniv eller skjutvapen. Det rör sig då ofta om blödningar från inre organ som kräver snar sjukhusvård.

Tidiga kliniska tecken på blödningschock är perifer blekhet och kyla samt snabb puls. Blodtryck bedöms snabbast genom att söka efter pulsar i handled, i ljumske och på hals. När radialispuls palperas är systoliskt tryck ca 90 mm Hg och när först femoralispuls palperas motsvarar det systoliska blodtrycket ca 70 mm Hg. Kan enbart karotispulsen på halsen kännas bedöms trycket vara endast 50-60 mm Hg systoliskt.

Yttre blödningar kan nästan alltid stoppas med lokalt tryckförband. Om man bedömer att detta inte räcker behövs ett avsnörande förband som måste appliceras på sådant sätt att cirkulationen verkligen stryps till. Det kan innebära att man måste sätta förbandet proximalt t ex i ljumsken där man lättast kan komprimera artärflödet ned till benet.

Ifall blödningskontroll inte kan uppnås med enbart tryckförband ska avsnörande förband appliceras så nära blödningskällan som möjligt. Avsnörande förband bör vara så breda som möjligt, t ex kan en blodtrycksmanschett användas, och skall släppas på så snart patienten är på operation och blödningen kan kontrolleras på annat sätt. Låt aldrig en patient ”småblöda från flera sår” under en längre tid.

Vid en misstänkt blödning i thorax, buk och/eller från bäcken kan den inte alls eller endast till del kontrolleras ute på skadeplats. Bäckenblödningar kan reduceras något genom att man sätter ihop benen och lägger ett sammandragande lakan eller en gördel runt höfterna (i trochanternivå) för att minska bäckenvolymen om bäckenet misstänkts vara vidgat eller isärsprängt. I allmänhet skall dessa skador föras snarast möjligt till sjukhus där blödningarna kan åtgärdas mer definitivt.

 

0 kommentar(er)
2016-01-12

Nedanstående text är från Vårdhandboken

 

Tillvägagångssätt

[Blodtrycksmätning, manuell]

basala_hygienrutiner.gif

Tillämpa basala hygienrutiner

viktigt.gif

Blodtrycket får aldrig mätas i en arm med fistel för hemodialys. Det bör inte heller mätas i en arm där lymfkörtelutrymning utförts i axillen.

 • Mät alltid i samma arm [2,3]
 • Placera blodtrycksmanschetten 2-2,5 cm cm ovanför armvecket
 • Palpera a.radialis eller a.brachialis för att mäta det palpatoriska blodtrycket (se nedan) för att inte missa ett ”silent gap” (se förklaring under rubriken Att tänka på)
 • Ta därefter ett auskultatoriskt blodtryck (se nedan)
 • Vid 2 mätningar efter varandra, vänta en minut mellan mätningarna och töm gärna venstasen genom att lyfta armen. Töm också manschetten helt på luft
 • Dokumentera datum, klockslag, läge, arm och manschettbredd

Vid första mättillfället ska blodtrycket alltid mätas i båda armarna. Om patienter är äldre än 60 år, har diabetes eller medicinerar för högt blodtryck bör även ett stående blodtryck mätas efter 1 minut.

Blodtrycket är lägst på natten, blir högre på morgontimmarna och sjunker på kvällen [14].

Vid blodtrycksmätning på mottagning, ta 2-3 blodtrycksvärden då blodtrycket ofta sjunker lite efter några minuter. Notera medelvärdet i journalen, med 2 mmHg när. Notera alltid i vilken arm blodtrycket mäts så att blodtrycket mäts i samma arm efterföljande mottagningsbesök .

Gör så här vid palpatorisk mätning

 1. Placera blodtrycksmanschetten stadigt men inte för hårt kring överarmen (2 fingrar ska kunna placeras under manschetten).
 2. Palpera pulsen i a.radialis (på tumsidan i handleden) eller a.brachialis (på lillfingersidan i armvecket).
 3. Pumpa upp manschetten tills pulsen upphör att kännas och 30 mmHg till. Släpp sedan ut trycket med 2-3 mmHg/s och vid det manschettryck då pulsen återkommer är värdet för det systoliska blodtrycket.

Den palpatoriska metoden är mycket bra vid akuta tillstånd också då man förutom ett snabbt mätt blodtryck får en känsla för patientens tillstånd genom att känna pulsens fyllnad och hudens temperatur. Endast det systoliska blodtrycket erhålls med denna metod.

En snabbare metod, när även ett auskultatoriskt blodtryck ska mätas direkt efter och man bara vill försäkra sig om att inte missa silent gap, är att uppskatta det systoliska blodtrycket genom att känna på pulsen, pumpa upp manschetten och notera när pulsen försvinner och sen släppa ut luften direkt. Obs! I filmen visas endast den fullständiga palpatoriska mätmetoden.

Gör så här vid auskultatorisk mätning

Auskultatorisk mätning sker efter den palpatoriska mätningen. 

 1. Palpera ut a.brachialis och lägg stetoskopet där pulsen kändes (bra om man redan känt ut den vid palpatoriska mätningen).
 2. Pumpa upp manschetten till 30 mmHg över det palpatoriska blodtrycksvärdet.
 3. Släpp därefter ut trycket med 2-3 mmHg/sekund. De första pulsslag som hörs (även om det är svagt) är det systoliska blodtrycksvärdet. Ljuden ändrar karaktär och upphör så småningom, vilket är det diastoliska blodtrycksvärdet.
0 kommentar(er)
2016-01-05

Känner du igen symptomen

 • vita, gula eller gröna flytningar från penis eller slida
 • ont i pungen
 • ömma och svullna testiklar
 • oskyddat sex
 • gonorré

Gonorré är en sexuellt överförbar könssjukdom som orsakas av bakterier. Den kan smittas både genom vaginala och anala samlag. Ju snabbare du får behandling desto mindre är risken att du överför (smittar) gonorré till någon annan. De senaste åren har antalet fall av gonorré gått upp kraftigt i Sverige, särskilt i gruppen män som har sex med män.

Gonorré överförs, smittar, då slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Ofta genom vaginala och anala samlag utan kondom. Sjukdomen överförs också via sperma och slidsekret.

Symptom

De flesta kvinnor har inga eller milda symptom vid gonorré. De symptom som kan uppkomma är smärta eller sveda vid urinering, ökade flytningar och blödningar mellan menstruationerna. De män som känner av symptom av gonorré kan ha sveda vid urinering, vita, gula eller gröna flytningar från penis och ömma och svullna testiklar. Även män kan vara symptomfria trots gonorré. Gonorré kan också öka risken för att smittas av HIV. Mer ovanliga symptom är att man får feber, värk eller svullnad i en stor led till exempel knät eller foten eller ont i nedre delen av magen.

Det är viktigt att behandla gonorré så snart som möjligt för att undvika komplikationer och vidare spridning. En obehandlad gonorréinfektion kan bland annat leda till nedsatt fertilitet hos både kvinnor och män. Om man misstänker att man är smittad är det viktigt att testa sig. Om testet påvisar gonorrébakterier får du remiss för läkarvård, eftersom gonorré lyder under smittskyddslagen.

Smittskyddslagen

I Sverige lyder Gonorré under Smittskyddslagen vilket innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning om du lämnat ett positivt självtest. När du varit hos läkaren meddelar han/hon oss att sjukvården tar över ansvaret för smittskydd och behandling. Om vi inte får något sådant meddelande skickar vi två påminnelser till dig, en efter tre veckor och en efter fem veckor. Om vi efter sju veckor ännu inte fått meddelande från läkare anmäls du till Smittskyddsenheten i det landsting som du tillhör (enligt 4 kap. 7 § SmL).

 

Källa: Dynamic Code

0 kommentar(er)
2016-01-05

Hjärtbräda från Svenska Järven.

Vid hjärt-lungräddning krävs ett fast underlag, antingen att personen ligger på golvet/marken alternativt att man placerar en hjärtbräda under bröstkorgen. Hjärtbrädan är enkel att rengöra, perfekt för sjukhus, vårdcentraler, äldreboenden mm mm.

Järvens slagtåliga, hygieniska Hjärtbräda är tillverkad i hårdplast och är utvecklad i nära samarbete med erfaren HLR-personal. De greppvänliga handtagen och de mjukt nedfasade kanterna ger dig en effektiv hjärtbräda när det verkligen gäller.

Skötselanvisning ärvens Hjärtbräda är lätt att rengöra och desinficera, vilket minskar risken för smittspridning. Vid normal rengörning rekommenderas avtorkning med mild rengörande tvållösning och vatten. Vid desinficering kan ett alkoholbaserat rengöringsmedel med tensider användas.

0 kommentar(er)
2016-01-04

De innovativa provtagningsrören från VACUETTE® är gjorda av praktiskt taget okrossbar plast och har blivit väl etablerade på marknaden världen över.. Provtagningsrören är tillverkade av PET-plast vilket gör att rören nästan är lika genomskinliga som glas. Sortimentet från Vacuette erbjuder ett komplett utbud av vakuumrör, allt från koaguleringsrör, serum och EDTA-rör till olika specialanpassade produkter. De flesta av VACUETTE® provtagningsrör innehåller kemiska tillsatser som i kombination med exakt samordnade vakuum garanterar rätt blandningsförhållande till blodet. Tillförlitliga resultat och enkel användning gör VACUETTE® de primära röret för alla populära analysatorer. Alla rör bär naturligtvis CE-märket.

0 kommentar(er)
2015-12-09

Har din Powerheart G3 eller Powerheart G5 börjat larma och pipa med jämna mellanrum? Då är det förmodligen elektroderna som behöver bytas. Detta kollar du genom att öppna locket på hjärtstartaren. Säger hjärtstartaren att batteriet börjar bli dåligt kan du köpa ett nytt batteri till din Powerheart här. Säger inte hjärtstartaren någonting om batteribyte är det elektroderna som behöver bytas, dessa kan också köpa här i Akutbutiken. För att slippa pipandet kan du helt enkelt ta loss batteriet och sen sätta tillbaka det igen. Hjärtstartaren kommer då att sluta pipa men du måste såklart byta elektroderna snarast. 

Behöver du hjälp är du alltid välkommen att kontakta oss. 

Du vet väl om att vi även har en tjänst som hjälper dig med underhållet av din hjärtstartare? Använder du vår servicefunktion får du även rabatt på alla tillbehören till din hjärtstartare. Läs mer om Serviceplanner här.

0 kommentar(er)
Totalt 124 poster
Sida 2 av 4
1 2 3 4