Hem » Hjärtstartare, skåp, HLR-dockor » Alla hjärtstartare

Alla hjärtstartare

Produkter
12 36 72

Vi hjälper dig med hjärtstartare av hög kvalité från ett flertal välkända varumärken. 

En hjärtstartare, eller AED (Automatiserad Extern Defibrillator), är en bärbar apparat som kan ge en strömstöt vid ett plötsligt hjärtstopp. Vid ett hjärtstopp är det oftast inte så att hjärtat slutar slå helt. Hjärtat befinner sig i ett elektriskt kaotiskt tillstånd där hjärtat förlorar sin pumpförmåga vilket leder till att blodcirkulationen till kroppen avstannar och medvetslöshet infaller på bara ngra sekunder. I ett sådant tillstånd kan hjärtstartaren återställa hjärtat och blodcirkulationen återgår till de normala igen. Det är faktiskt inte möjligt att återställa hjärtat med bara HLR. Därför är patientens överlevnadschans betydligt större när man använder en hjärtstartare.

När och hur ska man använda hjärtstartaren?

Livräddaren klistrar elektroderna på offrets bröst så att hjärtstartaren kan analysera hjärtrytmen. På det sättet avgör hjärtstartaren om det är lämpligt att avge en strömstöt eller inte. Du behöver inte oroa dig, hjärtstartaren skulle aldrig avge en stöt om det inte är nödvändigt. Dessutom är det inte möjligt att själv avge en stöt om inte hjärtstartaren har bestämt att det krävs. Dagen hjärtstartare är otroligt säkra och det går inte att göra fel. När hjärtstartaren är färdig med analysen, kommer den vägleda livräddaren igenom livräddningsprocessen steg för steg. Hjärtstartaren berättar till exempel om man ska fortsätta med HLR eller om en strömstöt krävs. Det finns situationer där apparaten inte skulle rekommendera att ge en strömstöt. Exempelvis när personen är medvetslös, men hjärtat fortfarande fungerar bra, eller när det inte finns någon hjärtaktivitet kvar alls.

Vad ska man göra som livräddare?

När man märker att någon är medvetslös är det viktigt att börja återupplivningen så fort som möjligt och på ett så rätt sätt möjligt.

- Kontrollera om personen är vid medvetande. Skaka och ropa på patienten. Får du inte någon reaktion ska man utgå ifrån att personen är medvetslös.

- Kolla om det är någon i närheten som kan ringa 112 direkt och som kan hämta en hjärtstartare. Om du är ensam kan du ringa 112, slå på speaker-läge och lägga telefonen bredvid personen. Svara på frågorna från SOS, de kommer guida dig igenom processen. Är det kö hos SOS eller liknande fortsätter du på egen:

- Kontrollera andningen. Lägga en hand på personens panna och böja huvudet bakåt för att öppna luftvägarna. Lyft upp hakan med andra handen, använd två fingrar. Se, lyssna och känn i maximal 10 sekunder efter andetag. Om andningen är ovanlig eller saknas helt och man är ensam, ska man hämta en hjärtstartare om den är DIREKT tillgänglig och påbörja HLR.

Börja med att ge 30 bröstkompressioner. Placera händerna mitt på personens bröstkorg och tryck ned bröstbenet 5-6 centimeter. Håll en takt av 100 till 120 tryck per minut.

Gör haklyft, böj personens huvud bakåt en aning och knip om näsan. Utför mun mot mun-andning. Blåsa in luft i en sekund, eventuellt kan du även se så att bröstkorgen höjer sig lite, men det är inte säkert. Detta ska göras två gånger. Se till att det inte tar längre än 10 sekunder totalt. Fortsätt med detta tills hjälp kommer: först 30 bröstkompressioner och sedan två inblåsningar. Om det finns en till livräddare på plats, kan man byta av varandra efter två minuter, det är jobbigt att göra HLR. Har du kopplat på en hjärtstartare kommer den också att leda dig igenom HLR-processen.

Vilken hjärtstartare är lämplig för din situation?

Om du är intresserad av att skaffa en hjärtstartare för till exempel ditt företag, din organisation eller din förening, kan det vara svårt att välja rätt apparat. Det finns ganska många olika hjärtstartare, med varierande specifikationer och priser. Kontakta oss så hjälper vi dig med vilken hjärtstartare som kan vara lämplig för just dina behov. Observera att det finns ett antal jämförelsesiter på nätet, dessa är ofta gjorda av en återförsäljare för något märke. Således kanske jämförelserna inte är helt objektiva utifrån ett märkesneutralt utgångsläge.

När du köper en hjärtstartare från oss på Akutbutiken.se får du ett serviceavtal gratis under 1 år.

Alla hjärtstartare